1 GB/s-os tempóra képes külső SSD érkezett a Crucial műhelyéből

Az USB Type-C-s újdonságot leginkább olvasásintenzív, hétköznapi feladatok ellátására tervezték.

A Micron égisze alatt ténykedő Crucial bemutatta első külső SSD-jét, a pehelysúlyú X8-at, melynek 500 GB-os, illetve 1 TB-os variánsai láttak napvilágot. Az UASP (USB Attached SCSI Protocol) támogatással felvértezett eszköz szekvenciális olvasási sebessége 1050 MB/s, és 10 Gbps-os USB 3.1 Gen2 (Type-C) porttal kapcsolódik a célgéphez. Szimpla Type-A dugasz segítségével szintúgy működésre bírható a drága, de békét kell kötnünk a felezett sávszélességgel (5 Gbps), amikor a dobozban mellékelt átalakítót munkára fogjuk. Az USB 2.0/1.1-es aljzatoknak már nincs ilyen szerencséjük, mivel az X8-asnak 1,5 amperre van szüksége, amit az említett interfészek - szabvány szerint - nem tudnak számára biztosítani.


[+]

A műanyag és fém keverékéből felépülő burkolat alatt egy ASMedia 2362-es USB-to-PCI Express vezérlőlapkával bekötött, egyedi firmware-rel rendelkező, M.2-es Crucial P1 NVMe SSD pihen (QLC NAND flash), ami tud TRIM-et is, ha a meghajtó NTFS fájlrendszerrel van formázva – ezt a formázás dolgot viszont magunknak kell megejtenünk, hiszen az eszköz alapból exFAT-ot használ, GPT partíciós táblával.


[+]

A gyártó üdvöskéje Windows 7/8/10 rendszerekkel, Apple Macekkel és iPad Prokkal, Chromebookokkal, továbbá Androidos ketyerékkel egyaránt összepárosítható, amennyiben a fogadó fél rendelkezik USB 3.1 csatolóval. Ugyan nem hivatalosan, de elvileg az Xbox One és PlayStation 4 konzolokhoz szintén hozzácsaphatjuk a tárolót, a Crucial pedig igyekszik segíteni abban, hogy ez a folyamat amennyire lehet, problémáktól mentes legyen.

A három év garanciával forgalomba kerülő X8-as ugyan nem vízálló, de a szőnyegre ejtést még jól viseli 2,28 méteres magasságból. A kisebbik verzióért (CT500X8SSD9) 135, a nagyobbikért (CT1000X8SSD9) 186 eurót kérnek el a kasszánál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés