Hirdetés

3.5GHz-es Pentium 4 (Northwood)!

A minden ősz kezdetén megrendezett Intel Developer Forum mindig is egyfajta technológiai bemutatót jelentett a jövő termékeibe - már ami az Intelt illeti. Most sem volt ez másképp, az Anandtech-en olvashatunk is egy rövid összefoglalót az esemény mai részéről. Az érdekességeket azért kiemelnénk:

Mint azt már tudjuk, a Pentium 4 pár hónapon belül debütáló, 0.13 mikronos technológián alapuló új generációját Northwoodnak hívják, és annyi már most bizonyos, hogy a Northwood 512K L2-es cache-sel érkezik. Ennél természetesen nagyobb architekturális bravúrok is ráférnének az Intel üdvöskéjére, hiszen a 20 lépcsős pipeline bőségesen kompenzálja az általa elérhető magas órajelet... de ez egy másik történet.

A mai történet, hogy az Intel egy 3.0GHz-es Northwood P4-gyel Quake-elt és tömörített egyszerre, 100%-os CPU terheltség mellett. A proci természetesen nem levegővel volt hűtve, de ennek ellenére a 3.0GHz azt mutatja, hogy valóban van tartalék az architektúrában.

A tegnapi napon az Intel mellesleg vagy 50-60%-kal kasztrálta P4-eseinek árát, így a mostanáig nehezen megfizethető P4-esek már-már Athlon árszintre csökkentek (volna, ha az AMD nem csökkentett volna szintén árakat... ennek ellenére 50 rugóért már messze nem a leglassabb P4-est vehetjük!), tehát a kőkemény harc megkezdődött. Az Intel marketing gépezetét figyelve az AMD nagyon komoly bajban van, egyre inkább úgy tűnik, hogy a P4-gyel az Intel nem kíván senkinek esélyt hagyni :(

Egy másik, sokkal érdekesebb technológia is bemutatkozott: a Jackson Simultaneous Mulit-Threading, azaz a CPU-n belüli szál-párhuzamosítás. "Szál"-nak minősül a legelemibb, de önálló "program", mely futtatható. Egy szál egy processzort 100%-osan lefoglal, más kérdés, hogy a processzor a szálak közötti gyors taszkkapcsolással "párhuzamosan" több szálat is tud futtatni. Ez azonban nem igazi párhuzamosság, hiszen mindössze arról van szó, hogy felváltva lép tovább az egyes szálakon, tehát egyszerre akkor is csak egy dologgal tud foglalkozni. Nos, az SMT ezen segít: nem kell két processzor ahhoz, hogy igazi párhuzamosítást érjünk el, ugyanis egy SMT-vel megáldott CPU hardveres lekezeli a dolgot, és az operációs rendszer felé úgy viselkedik, mintha két processzor lenne! Nos, a technológia eddig is jelen volt az összes P4-esben, de nem volt engedélyezve. A jövő Xeon processzoraiban viszont már aktív lesz, végül pedig a sima P4-esekbe is leszivárog a technológia. Erre azonban még várnunk kell...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés