40 nm-es memórialapkákat mutatott be a Samsung

A Samsung követi a Qimonda modernizálási terveit, a dél-koreai vállalat is új gyártástechnológiát vezet be. A friss bejelentés értelmében ugyanis elkészült a világ első 40 nm-es technológiával gyártott DRAM lapkája, egy 1 gigabites, DDR2 szabványra épülő chip.

Az új lapka minden bizonnyal az 1 GB-os kapacitású SO-DIMM memóriamodulokon kap majd helyet, melyeket a nagysebességű notebookokban fognak használni. A csíkszélesség csökkentése természetesen pozitív hatással van a fogyasztásra is, mely a Samsung állítása szerint közel 30%-kal alacsonyabb az 50 nm-es eljárással készülő lapkákhoz viszonyítva. A kisebb chipek előállítási költsége is kevesebb.

Az új gyártástechnológia természetesen a DDR3, illetve a későbbiekben megjelenő DDR4 termékeknél is használható lesz, a vállalat azonban nem közölt pontos információt az előbb említett szabványokkal kapcsolatban. A kiszivárgott adatok alapján viszont feltételezhető, hogy ha az átállás problémamentesen halad, akkor a 40 nm-es eljárással készülő DDR3-as modulok még az év vége előtt befuthatnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés