Hirdetés

8 GHz felett AMD Piledriverrel

Der8auer és egy FX-8350 kombinációjából egészen szürreális dolgok születhetnek.

Az AMD Bulldozer/Piledriver architektúrája 2011/2012-ben jelent meg a porondon, és pályafutása során vegyes érzelmeket váltott ki a kockákból; volt aki imádta, volt aki ki nem állhatta, de az bizonyos, hogy egy olyan kor mementója, amikor még a vörös processzorgyártó megoldásai számottevő lemaradásban voltak az Intel központi egységeivel szemben a teljesítményt illetően, cserébe viszont még többet is fogyasztottak, így kénytelenek voltak viselni a nem túl hízelgő "kazán" becenevet. Ezt a dizájnból fakadó hátrányt az órajelek felsrófolásával (értsd izomból) igyekeztek kompenzálni a mérnökök, több-kevesebb sikerrel. Akárhogy is legyen, az FX széria még mindig az egyik legjobban tuningolható platform, ha a nyers órajel van terítéken, és ez hatványozottan igaz a teljesen elborult Vcore feszültségek régióiban.


(forrás: Der8auer YouTube) [+]

Der8auer, a közismert német tuningos sem viccelt, mikor a régóta parlagon heverő FX-8350-esét 8 GHz felett sikerült meghajtania egy "kis" sufnituning segítségével. A dologhoz egy ElmorLabs EVC2 modult használt, melyet az ASUS 970 PRO GAMING/AURA alaplaphoz csatlakoztatott (a NYÁK egy tipikusan üresen álló részére három tüskét implementált), így lehetővé vált számára, hogy kiolvasson minden információt, ami a deszka feszültségszabályozó áramkörein megy keresztül, majd manuális finomhangolást végezzen rajtuk.


(forrás: Der8auer YouTube) [+]

Persze a kísérlethez felhasznált RAM-ok sem éppen a szürke kisegér kategóriába tartoztak, hiszen az úriember 2666 MHz-en ketyegő Corsair Vengeance Pro DDR3 memóriákat passzintott a DIMM slotokba. A machinálást ugyan beárnyékolta egy baleset; mikor elsőnek az AMD gyári hűtését próbálta leemelni a lapba helyezett FX kupakjáról, a CPU rajtaragadt a borda kontaktfelületén, aminek az eredménye néhány elgörbült érintkező lett – szerencsére hősünk egy csavarhúzóval orvosolni tudta a problémát az enyhe szívszédülést követően.

A kísérlet vége egy 8127 MHz-en zakatoló FX-8350 lett, 1,92 voltos Vcore feszültség mellett (természetesen folyékony nitrogénnel), ami igen brutális érték egy 32 nm-es processzor esetében. A 7500 MHz-en indított, egy szálra korlátozott Cinebench R15 során a CPU 100 wattot vett fel a konnektorból, és 172 pontot produkált. Viszonyításképpen a Ryzen 5 2600X, a jóval alacsonyabb alapértelmezett órajeleken 176 pontot csinált ugyanitt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés