Hirdetés

A Samsung is ötösbe váltja a GDDR-fokozatot

Elkészültek az ötödik generációs GDDR memóriamodulok első mintapéldányai az ipar vezető gyártójánál, a Samsung Electronicsnál – adta hírül a cég hétvégi sajtóközleményében. Noha a cég csak most jelentette be az új chipek kifejlesztését, a nagyobb videokártya-gyártók már egy hónapja megkaphatták az első mintapéldányokat – éppen akkor, amikor a Samsung egyik legnagyobb riválisa, a Qimonda is kiszállította a GDDR5 chipek prototípusait.

A GDDR5 memóriák a várhatóan csak átmeneti szerepet játszó GDDR4 megoldásoknál másfélszer (a Samsung saját, 4 Gbps sávszélességű grafikus memóriáihoz hasonlítva), a jelenleg elterjedt GDDR3 chipeknél pedig akár négyszer gyorsabbak is lehetnek, miközben utóbbiakhoz viszonyítva áramfogyasztásuk 20 százalékkal is csökkenhet: a Samsung 1,5 voltról működő, 512 megabites (16 Mb x 32 szervezésű) GDDR5 chipje 24 GB/s sávszélességet nyújt.

A gyártó a múlt hónapban kezdte meg az ötödik generációs GDDR chipek mintapéldányainak szállítását, a sorozatgyártás azonban várhatóan csak a jövő év első felében indulhat meg. A koreai gyártónál azt jósolják, hogy a GDDR5 technológia 2010-re érhet el igazi áttörést: addigra a drágább videokártyák nagyjából felén az új generációs memóriachipek dolgoznak majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés