A Samsung megduplázta a HBM2 memóriachipek gyártási mennyiségét

Ez mind szép és jó, de Glenn K. Lockwood ISC 2018-on tweetelt üzenete szerint a gyártó valószínűleg még így sem fogja tudni kielégíteni a keresletet.

Az ISC egy Európában évente megtartott HPC gyártói rendezvény, melynek során idén a Samsung a második generációs "Aquabolt" HBM2 memóriájáról tartott beszámolót, mely stackenkénti 307 GB/s-os sávszélességével akár nyolcszor gyorsabb lehet, mint a GDDR5.


(forrás: Glenn K. Lockwood (Twitter)) [+]

Bár az AMD zászlóshajó Radeon RX Vegán és az NVIDIA TITAN V-ön kívül a HBM2-t nem igazán használja más videóvezérlő a fogyasztói piacon, és így ez a memóriatípus inkább a GPU-alapú HPC gyorsítók mezőnyében keresett (ilyen például az AMD Radeon Instinct széria és az NVIDIA Tesla) - ez az ágazat éppen a neurális hálózatokon és mélytanuláson alapuló mesterséges intelligencia kutatási lázban ég, és komoly igény van a HBM2-készletekre a célfelhasználásra gyártott FPGA chipek iparában is. Így aztán duplázás ide vagy oda, a megnövekedett vásárlási igények, és a jelenleg rendkívül magas DRAM árak következtében a HBM2 minden bizonnyal még egy ideig túl drága lesz a mainstream felhasználáshoz.

Előzmények

Hirdetés