Acer blog: mennyire melegíti fel a dedikált GeForce GT 540M az Aspire 5755G-t?

Tegnap írtunk már az Acer Aspire 5755 notebooksorozatról, amiből sikerült egyre szert tennünk, pontosan a 2638G75Mnks utótaggal rendelkező konfigurációra. Ebben a laptopban egy négymagos mobil Intel Core i7-2630QM processzor dolgozik 8 GB DDR3 memória és 750 GB-os merevlemez társaságában. A megjelenítésről 2D-ben a processzorban található Intel HD Graphics 3000, míg 3D-ben az NVIDIA GeForce GT 540 M gondoskodik, tehát minden adott volt ahhoz, hogy a notebookot megizzasszuk egy kicsit.

Erre több ok miatt is sor került. Egyrészt a tegnapi bejegyzésünk után felmerült a kérdés, hogy egy ilyen kaliberű masina mennyire melegszik fel alul, a billentyűzetnél és azokon a pontokon, ahol a combunkkal érintkezik. Nemcsak erre akartunk választ kapni, hanem arra is, hogy a hűtés mennyire hangosodik fel, ami mindig az ilyen gépek rákfenéje.

Acer Aspire 5755 hőmérséklet terheletlen állapotban Acer Aspire 5755 hőmérséklet terheletlen állapotban
Acer Aspire 5755 hőmérséklete terheletlen állapotban [+]

Acer Aspire 5755 hőmérséklet terhelet állapotban Acer Aspire 5755 hőmérséklet terhelt állapotban
Acer Aspire 5755 hőmérséklete terhelve [+]

Első körben megmértük az 5755 hőmérsékletét alapjáraton, majd az AIDA64-et használva a teljes konfigurációt megterheltük a grafikus vezérlő kivételével. Közel egy óra elteltével mértük meg az eredményeket. Felül csak pár °C-os eltérések tapasztaltunk, kivéve a processzor felett, ahol a billentyűzet is 8 Celsius-fokot melegedett az alapjárati hőmérséklethez képest. Az alsó részen hasonlóak voltak a tapasztalatok, itt a hűtő környéke 13 °C-kal volt melegebb, mint terheletlen állapotban.


Acer Aspire 5755 hőmérséklete játék közben [+]

A 3DMark2011-et loopban mintegy másfél óráig futtattuk, de ez már nem sokat számított, az aidás tesztnél mért hőmérsékletekhez képest a grafikus vezérlő terhelése plusz 2-3 °C-ot jelentett.

Amit viszont feltétlenül meg kell említenünk, hogy a hűtés mindeközben rendkívül halkan dolgozott, tehát a mérnökök beáldozták a hűtés hatásfokát a zajcsökkentés érdekében. Amire figyelni kell az Aspire 5755 használata közben, hogy ölben tartva a gép alján a bal oldalon található a hűtőventilátor nyílása, illetve a kimenet is, ezért itt melegebb a burkolat. Érdemes a gépet úgy használni, hogy ezeket a nyílásokat szabadon hagyjuk, akkor nem lesz gond a szellőzéssel sem.

Ami kicsit zavaró lehet, hogy ugyanitt, de a billentyűzet felőli oldalon viszont jól érezhető a gép hőtermelése. Hiába, a négymagos Core i7 és a GT 540M jelentős hőt termel, tehát a mérnököknek nincs könnyű dolga. Az Acer inkább bevállalta, hogy kicsit melegebb legyen a burkolat, de a gép mellett ülőknek se kelljen füldugót viselniük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények