Acer blog: Célkeresztben az autó

Az Acer a tajvani Yulon Motor nevű céggel közösen vágott bele az önvezető gépjárművek fejlesztésébe.

Az önvezető autók fejlesztése sokkal inkább számítástechnikai, informatikai, mint autóipari probléma – a robotjárművek jármű része ugyanis köszöni szépen, remekül van, az önálló közlekedést biztosító elektronika azonban még nincs a helyzet magaslatán. A tajvani Yulon Motor (amely egyébként a legnagyobb helyi autógyár) éppen ezért az Acer szakértelmére támaszkodik saját önvezető autójának fejlesztésekor, legalábbis ez derült ki a ma leleplezett Luxgen S3 EV+ gépjármű bemutatásakor.


[+]

Az S3 EV+ egyelőre még csak prototípus formájában létezik, és a gyártó direkt erre a célra létrehozott leányvállalata fejlesztette az Acer segítségével. A szoftveres-hardveres irányításban szerepet kap lézeres, ultrahangos és rádiós elven működő, a gépjármű környezetét érzékelni képes szenzorok hada, valamint tehetetlenségi elven működő navigációs rendszer is. A szoftver mélytanulásra is képes mesterséges intelligencia segítségével igyekszik a szenzoroktól és a hálózati kapcsolaton keresztül érkező adatokból valós időben meghozni a döntéseket úgy, hogy a Luxgen S3 EV+ egy tulajdonképpen negyedik szintűnek minősülő önvezető autóként működhessen.

Az autó számára kifejlesztett, és a későbbiekben az öntanulásnak köszönhetően egyre jobbá váló rendszer egyébként más járművekre is átültethető lesz, sőt, az Acer egy nyitott API-t is szeretne készíteni azért, hogy más cégek is bekapcsolódhassanak az önvezető autók fejlesztésébe.

Előzmények