Acer blog: harmadik generáció a mobilban, I. rész

Két, 3000-es mobil Ryzennel szerelt notebookot fújt be hozzánk a szél – ám itt még nem 7 nm-es modellekről van szó.

Trükkös emberek dolgoznak az AMD-nél, időről-időre szeretik megkeverni a korábban teljesen áttekinthetőnek és logikusnak tűnő elnevezéseket. Viszonylag friss példa erre az idén év elején bemutatott 3000-es mobil Ryzen széria, amelyet inkább neveznénk 2,5-ös generációnak, hiszen igazából csak a Raven Ridge frissítéséről, nem pedig a Matisse mobil változatáról van szó. A Picasso kódnéven futó APU-ban nem Zen 2, hanem Zen+ magok dolgoznak, a már megszokott Vega IGP-vel. A 12 nm-es node-on készülő egységek a frissítéseknek köszönhetően az AMD állítása szerint nagyjából 8%-kal gyorsabbak az elődöknél, amely adott esetben alacsonyabb fogyasztásra is lefordítható.

A hozzánk érkező két, Picasso kódnevű SoC APU-ra épülő, egyelőre még termékmintának számító notebook két elég eltérő kategóriát képvisel: a Swift 3 egy középkategóriás ultrabook, Ryzen 5 3500U-val, Radeon 540X-szel és 14 hüvelykes kijelzővel, míg a Nitro 5 a jól ismert, belépőszintű gamer notebook AMD-s változata, Ryzen 7 3700H-val és Radeon 560X-szel, illetve egy kevésbé hordozható házzal. Jelen írásunkban az elsővel kapcsolatos élményeket ismertetjük, a második gépet pedig kicsit hosszabban nyúzzuk majd.

Ultrabook AMD alapokon

Míg az asztali gépeknél a Ryzen már tényleg érezhető gondokat okoz az Intelnek, addig a notebookok esetében ez eddig kevésbé fenyegette a nagyobb vállalatot. Ennek csak részben oka a hosszú távú szerződések, partneri kapcsolatok megléte, ott van az ebben a kategóriában fontos fogyasztás is, amiben vitathatatlanul az Intelnél volt az előny. Az AMD azonban folyamatosan jön föl, amit az is mutat, hogy már nem csak a belépőszinten, de a most érkezett, kifejezetten gyors, ugyanakkor üzemidőben sem gyenge Swift 3 is kérhető ilyen hardverrel. Esetünkben ezt a négymagos, nyolcszálas SoC jelenti, amelyben a Zen+ magok mellett egy Radeon Vega 8 IGP található. A CPU órajele 2,2-3,8 GHz között változhat, TDP-je pedig 15 watt, azaz egyezik azzal, amit az U szériás CPU-knál az Intel is megad.


[+]

Maga a notebook egy kifejezetten szépre sikerült darab – a Swift 3 családot az Acer a nagyobb teljesítményre, elegánsabb megjelenésű, jól hordozható gépre vágyó magánfelhasználóknak szánja, és ezeknek a kritériumoknak ez a notesz meg is felel. Burkolata mindenhol szálhúzott alumínium, amelyet ezüstre színezett letörés fog körbe. A kijelző kerete az egyetlen, ami nem fémhatású, ez egyszerűbb, selyemfényű műanyag. A két oldalon viszonylag vékony a káva, de nem extrém módon az (ezt a drágább, 5-ös, 7-es széria számára tartják fen), alul pedig kifejezetten vastag hely maradt kihasználatlan.


[+]

A notebook összeszerelése mindenesetre példás, a ház stabil, a billentyűzet is kellően merev, gépelés közben nem fog benyomódni, hajladozni. A keret szinte teljes hosszában végigfutó zsanér elég szoros, egy kézzel nem mozgatható, viszont 180 fokban nyitható. Alul nem találunk külön bővítést lehetővé tévő ajtót, az egész burkolatot kell eltávolítani, ha valamihez hozzá szeretnénk férni – esetünkben erre nem sok szükség lesz, a CPU mellett 8 GB RAM és 256 GB-os SSD dolgozik.


[+]

Ultrabookról lévén szó, a méretek fontosabbak voltak, mint a sok csatlakozó, de azért a 323 x 218 x 18 mm-es és 1,5 kg-os gépen HDMI és négy USB port is található. Az utóbbiak közül egy hagyományos, 2.0-s, három pedig 5 Gbps-os sebességű 3.1-es, közülük egy a modern Type-C konnektort is megkapta.

A beépített hardverrel a gép elég jó sebességértékeket hoz, PCMark 10 alatt a következőket kaptuk:

  • PCMark10 Extended: 3132
  • Essentials: 7202
  • Productivity: 6003
  • Digital Content Creation: 3213
  • Gaming: 1874

Ez több annál, amit a Core i5-8250U-val szerelt TravelMate X3410-nél láttunk, sőt, az általános és munka jellegű felhasználásban még a Core i7-8565U-t is megközelíti. Persze a GPU-t is figyelembe vevő teszteknél a Radeon 540X jelenléte torzít – ez már egy viszonylag combos, akár játékra is használható grafikus vezérlő, jóval erősebb az MX családba tartozó GeForce-oknál. Ez azt jelenti, hogy a kipróbált Swift 3-on korlátozásokkal modernebb játékokat is futtathatunk, kihasználva a 14 hüvelykes kijelző Full HD felbontását. A 3Dmark mindenesetre az alábbi számokat adta a számítógépre:

  • Ice Storm: 52 688
  • Ice Strom Extreme: 48 380
  • Sky Diver: 7767
  • Fire Strike: 2250
  • Fire Strike Extreme: 1052
  • Time Spy: 838

Fogyasztás? Elfogadható

Mint említettük, az AMD problémája a notebookok világában sokáig a kedvezőtlen fogyasztás/teljesítmény arány volt, de lassan ez is változik, a Swift 3, amely a jobban hordozható notebookok közé tartozik, nem igényel feltűnően gyakori töltést. Ez azt jelenti, hogy az 51 Wh-s akkumulátorral, általános munkára körülbelül hat órát használhattuk a notebookot, de maximális terheléssel is közel két és fél óráig húzta. Nem kiemelkedő, de nem is rossz értékek ezek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a processzor mellé integrált Radeon Vega 8 önmagában is egész sokat tud, a Radeon 540X-et sok feladathoz tényleg be sem kell kapcsolnia a rendszernek.


[+]

Az alacsony fogyasztásnak az üzemidő mellett a melegedés és a zajszint területén is vannak előnyei: terhelés nélkül a hűtőrendszer tulajdonképpen teljesen némának nevezhető, a gép burkolata pedig 23°C-os szobánkban sehol sem melegedett 28°C fölé. Teljes terhelésre kapcsolva a Swift 3-at, a CPU frekvenciája kisebb várakozás után 3,0-3,2 GHz körül állapodott meg, míg a processzor hőmérséklete lassan kúszott fel 65°C-ra. Mindezek mellett a hűtés végig közepes hangerejű maradt. Körülbelül 10 perc folyamatos csúcsra járatás után vette csak vissza a rendszer a CPU frekvenciáját 2,7 GHz-re, amivel a hőmérséklete is 60°C-ra csökkent. Ami impozáns, hogy közben a burkolat sem lett sokkal melegebb, felül 32°C, alul pedig 34°C volt a maximális hőmérséklet, amit mértünk.

Összefoglalás

Nagyon sikeresen cáfolta a Swift 3 az AMD-hez kapcsolódó előítéleteket, a Ryzen 5 3500U és a Radeon 540X párosa nemcsak teljesítményben bizonyított, de az ehhez mért fogyasztás területén is. Így aztán a notebook is remekül nyújtja azt, amire szánták: egy elegáns, árához képest kifejezetten gyors, de azért még jól hordozható készülék lett, amely a vele összemérhető inteles változatnál jó pár ezer forinttal olcsóbb lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények