Részletek az AMD következő generációs platformjairól

Az AMD a második negyedévet összegző pénzügyi konferencián jelezte, hogy a harmadik negyedévben debütálnak a Bulldozer architektúrára épülő processzorok, melyek tömeggyártása a partnerekhez eljuttatott dokumentumok alapján augusztusban kezdődik meg. Az információk szerint a szerverpiac élvez prioritást, ami egyben azt is jelenti, hogy a szűkös gyártókapacitás az asztali termékek szállítását érinti majd negatívan.

Korábban már beszámoltunk a várható termékekről, illetve azok paramétereiről, és nagyon úgy néz ki, hogy az akkori adatok helytállónak bizonyultak. A friss hírek szerint az első körben a B2-es steppingre épülő FX-4100, FX-6100, FX-8100, valamint az FX-8150-es csúcsmodell lesz elérhető. Készül azonban az FX-8120 is, ám ez a termék csak az év végén, vagy a következő év elején startolhat. Ez a lapka már a C0-s steppingre fog épülni, ami jobb fogyasztási jellemzőket kínál, ennek megfelelően a nyolcmagos termék 95 wattos TDP osztályon belül is képes 3 GHz fölötti alap és 4 GHz-es maximális Turbo Core órajelre.

Bár az aktuális csúcsmodell még meg sem jelent, az AMD már készíti az FX-8170-es processzort, ami nagyon sokban hasonlít az FX-8150-hez, de a C0-as steppingnek hála az alapórajele 3,6 GHz-ről 3,9 Ghz-re nő, továbbá a maximális Turbo Core 4,5 GHz is lehet. Az alaplapgyártókhoz eljuttatott adatok szerint az AMD FX-8120 és FX-8170 órajelértékei még nem véglegesek. Szintén érkeznek majd az FX-6120 és FX-4120 jelzésű modellek, de ezekről semmit sem lehet tudni. Várhatóan csak a magasabb órajelben különböznek az FX-4100-tól és FX-6100-tól.

A hírek szerint az új termékek a tömeggyártása augusztusban esedékes, és a szerverekbe szánt lapkák szállítása szinte azonnal megkezdődik. Az asztali modellek startjáról a gyártókapacitás dönt, de valószínű, hogy a gyártópartnerek már augusztusban hozzájuthatnak a végleges processzorokhoz, a hivatalos debütálásról azonban még nincs semmilyen konkrét információ. A pletykák szerint a kiskereskedelmi piacra szánt dobozos processzorok szállítása szeptember közepén kezdődik meg. Erre a legtöbb forrás abból következtet, hogy az AMD FX szériát beharangozó marketingvideójában ez a dátum szerepel az egyik rajzolt számítógépen.


Az ominózus szeptemberi dátum a 15. másodpercben látható

A Bulldozer architektúrára alapozó CPU-k ugyanarra a 32 nm-es SOI gyártástechnológiára épülnek, mint a Llano APU, márpedig az A szériás termékek esetében az AMD jelenleg nem tudja kielégíteni az igényeket. Amíg a gyártókapacitás nem nő, addig a piacokat rangsorolni kell, és a nyereség szempontjából az asztali FX szériás processzorokon lehet arányaiban a legkevesebbet keresni, így az AMD számára várhatóan ez a szegmens számít majd a legkevésbé. Az ellátás tehát az elején meglehetősen szűkös lehet. A GlobalFoundries természetesen folyamatosan bővíti a gyártókapacitást, de várhatóan még legalább két-három hónapig nagyobb lesz az igény, mint amennyi terméket le lehet gyártani.

Mi várható 2012-ben

Az AMD az aktuális termékek bevezetése mellett a következő generációs platformokra is gondol, így 2012-ben szinte minden szegmensben újítás várható. A Windows 8-as tabletekbe szánt Hondo platformról már korábban beszámoltunk, de készül a Deccan platform is, ami a netbookok és az olcsóbb számítógépekben kap majd helyet. A legerősebb és legtöbbet fogyasztó megoldás a Wichita lesz, ami a Zacate APU-t váltja. Az új lapkába már négy darab továbbfejlesztett Bobcat mag kerül, továbbá a grafikus mag is számottevően erősödik. A memóriavezérlő várhatóan egycsatornás marad, de biztosra vehető az 1600 MHz-es DDR3-as modulok támogatása. A netbookokba szánt Ontario APU-t a Krishna váltja. Ez a lapka lényegében a Wichita alacsonyabb fogyasztású és visszafogottabb teljesítményű változata lesz. Mindkét APU-ba integrálásra kerül a Yuba kódnéven futó vezérlőhíd, vagyis komplett SoC fejlesztésről van szó, ennek megfelelően a gyártók megspórolhatják az extra vezérlő beépítését, ami az olcsó alaplapi dizájn kialakításánál számottevő előny lehet.

A nemrég bemutatott Lynx platformot a Virgo platform váltja majd. Az ehhez érkező új Trinity APU a Llanohoz hasonlóan 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készül, és a processzormagok, illetve pontosabban modulok a Piledriver kódnévre hallgatnak. Ezek az egységek az aktuális Bulldozer modul továbbfejlesztései, többek között jobb energiamenedzsmentet, Turbo Core 3.0-t és valamivel nagyobb teljesítményt kínálnak majd. A chip grafikus magja a Barts és a Cayman GPU-k összegyúrásából születik meg, így a szuperskalár shader processzorok már VLIW4 struktúrát használnak. A pletykák szerint, így 512 shader mag építhető be, ami az előzetesen megadott 700-800 GFLOPS-os heterogén számítási kapacitás eléréséhez elengedhetetlen. Fontos adalék, hogy a Trinity APU már Socket FM2-es tokozást használ, de az alaplapgyártók továbbra is építhetik a termék mellé az aktuális A55-ös és A75-ös vezérlőhidakat. Az AMD nemrég megjegyezte, hogy a Trinity elsődlegesen a fogyasztás csökkentésére, illetve a fejlett energiamenedzsmentre helyezi a hangsúlyt, így ebből a lapkából már 17-18 wattos variáns is lesz az ultravékony vagy ultrahordozható notebookok számára. Szintén fontos megjegyezni, hogy az IGP esetében bemutatkozik a Cayman GPU-ban megismert PowerTune technológia is, azaz a felhasználó széles skálán befolyásolhatja a grafikus mag fogyasztását a Catalyst platformdriveren belül.

A felsőkategóriába a Corona platform érkezik, ami a harmadik negyedévben debütáló Scorpius platformot fogja váltani. Az új Komodo kódnevű processzor 10 darab Piledriver magot rejt, vagyis összesen öt processzormodulból áll. A CPU a Trinity APU-hoz hasonlóan Socket FM2-es tokozással érkezik, amivel az AMD a platformok közötti átjárhatóságot szeretné javítani. Az egyetlen megkötés, hogy a Trinity APU ugyan működik az A55-ös és A75-ös vezérlőkkel felszerelt alaplapokban is, ám a Komodo CPU a Hudson D4-es, új fejlesztésű vezérlőhidat fogja követelni. Természetesen a Hudson D4 támogatja a Trinity APU-t is.

A Komodo kódnevű processzor a GlobalFoundries 32 nm-es SOI gyártástechnológiáján készül, és a Piledriver modulok ugyanazokat a fejlesztéseket kapják meg, amiket a Trinity APU magáénak tudhat, vagyis a Bulldozer modulhoz képest nagyobb teljesítmény várható, jobb lesz az energiamenedzsmentet, valamint elérhető lesz a Turbo Core 3.0. A Hudson D4-es vezérlő négy darab 3.0-s USB, illetve nyolc 6 Gbps-os SATA portot támogat, továbbá kezeli a RAID 0, 1, 5 és 10 módokat. Mivel a Komodo nem tartalmaz IGP-t, így a platform egy VGA-val lesz teljes, melynek szerepét az év végén érkező Southern Islands termékcsalád első képviselői is betölthetik.

A Socket FM2 foglalatba illeszthető termékek memóriavezérlője a DDR3 memóriát támogatja, de a csatornák számáról még nincs információ. A pletykák szerint az új termékek hivatalosan is kezelik majd a 2133 MHz-es DDR3-as modulokat. Ezek alapján feltételezhető a két csatorna megtartása, de a foglalatváltás következtében nem elképzelhetetlen a háromcsatornás memóriavezérlő sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés