Hirdetés

Akár Mogyoródnak is hívhatnák az AMD új Opteronját

Hónapok óta dagadhat az AMD-vel szimpatizáló honfitársak, azok közül is elsősorban a budapesti lakosok mellkasa; tavaly (itthon legalábbis) bombaként robbant ugyanis a hír, hogy a második számú processzorgyártó Budapest kódnévvel illeti az idei év közepén érkező négymagos, egyprocesszoros szerverekbe szánt Opteron CPU-it. Ugyanekkor érkezik az AMD nagy reménysége, a többprocesszoros kiszolgálókba szánt, Barcelona magos Opteron is, a gyártó legfrissebb ütemterve szerint pedig várhatóan a jövő év első felében piacra kerülnek a Barcelona mag utódjára, a Shanghaira épülő szerverprocesszorok.

Mindez eddig távolról sem tekinthető új információnak, mindazonáltal a The Inquirer informatikai bulvárlap egy munkatársának a napokban sikerült kiderítenie, hogy az AMD-nél milyen szisztéma szerint nevezték el a jövő Opteronjait. A módszer kézenfekvő, bár nekünk, magyaroknak talán kevéssé tűnik logikusnak az eredmény: a lapkákat Formula 1-es versenyek helyszíne után keresztelték el, az AMD ugyanis a Scuderia Ferrari csapat szponzorálása által szorosan kötődik a száguldó cirkuszhoz – írja a lap. Esetünkben az okozhatja a zavart, hogy bár az FIA hivatalos versenynaptára Budapestre helyezi a Hungaroringet, a versenypálya voltaképpen az agglomerációhoz tartozó Mogyoród mellett található.

A processzorgyártóknál bevett szokás, hogy az egységesített márkanéven forgalomba hozott processzorok különböző variánsait eltérő kódnévvel, keresztnévvel illetik. Az AMD, illetve legfőbb riválisa, az Intel előszeretettel kölcsönöz ilyen esetben földrajzi neveket – az asztali gépekhez szánt CPU-k mezőnyében ugyanakkor éppen idén készül megtörni ezt a gyakorlatot az AMD: a K8L architektúrára épülő CPU-k esetében csillagok, illetve csillagképek neve fogja felváltani a földi földrajzi neveket. Az újdonságokat ez alapján kezdetben Agena és Kuma névre keresztelik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés