Hirdetés

Opcionális külső videovezérlővel rajtolt a 13"-es Alienware notebook

A Dell zöld utat adott a korábban már pedzegetett Alienware 13 jelzésű notebooknak, amelyről szinte minden technikai paramétert leírtunk előző hírünkben. Mindezt annyival egészítenénk ki, hogy a processzorválaszték most már biztosan az ULV-s frissített Haswell Core i5 és i7-es egységekre korlátozódik.


[+]

Kiderült az ár is, az alapmodell Core i5-4210U CPU-val, 1 TB-os 5400 rpm-re képes HDD-vel és HD felbontású TN+film paneles matt kijelzővel, illetve természetesen az NVIDIA GeForce GTX 860M dGPU-val 999 dollárba kerül.


[+]

Mindez önmagában nem lenne újdonság, viszont feltűnt opcióként az úgynevezett Graphics Amplifier elnevezésű kiegészítő, ami lényegében egy hagyományos asztali VGA-t fogadó külső doboz egy 460 wattos tápegységgel. Ez lényegében tehát egy külső grafikus kártyaként funkcionál, amihez hasonlóra más gyártóktól már volt példa korábban is, a különbség azonban, hogy az Alienware-nél sikerült felülkerekedni az eddig használt külső összeköttetés (ExpressCard, Thunderbolt) erősen limitált sávszélességén.


[+]

Persze itt sem minden arany, ami fénylik, ugyanis a Dell nem hozza nyilvánosságra, hogy hány PCIe sávot sikerült kivezetni, ráadásul egyfajta hibrid megoldást alkalmaznak, mivel a PCIe mellett az USB 3.0 átvitelét is megoldották, amit a dobozra applikált portokon keresztül lehet kihasználni. Mindezek következtében érthető, hogy ez a kialakítás egyedisége révén csak az Alienware termékeivel használható, a most bejelentett Alienware 13 notebookkal és a később megjelenő, frissített nagyobb változatokkal.


[+]

A termék egyébként egyfajta muxed megvalósítást használ, és képes leválasztani a notebookban található GeForce dGPU-t, ám mindez újraindításhoz van kötve. Ugyanakkor kimenetként nem csak a behelyezett VGA kimeneteire kapcsolt megjelenítő használható, hanem a notebook kijelzőjére is képes képet küldeni a Graphics Amplifier plusz kábelezés nélkül.

Az Alienware Graphics Amplifier 299 dollárt kóstál, de ebben még nincs benne a VGA ára. Egyelőre a választék ezen a téren a PNY GeForce GTX 760 OC, GTX 970 és GTX 980 kártyákból áll a gyártó webshopjában, amelyekért rendre 260, 365 és 660 dollárt kérnek (a 299 dolláron felül), de gyakorlatilag bármilyen VGA behelyezhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés