AMD-kavarás: a Thorton és ami mögötte van

Ez történik az AMD Athlon 64 CPU-jával, most pedig az AMD Thorton processzorával is. Ahogy a mondás tartja: sok beszédnek, sok az alja, de mondhatnánk azt is, félő, hogy egyik termék sem "durran" majd olyan nagyot, mint ahogy azt beharangozták és elvárnánk.

Az AMD új CPU-jának, a Thorton-nak a neve Thoroughbred és a Barton szavakból létrehozott elnevezés. A processzornak Barton-magja van, ám deaktiválták az 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótár felét, így az csupán 256 KB. Ez az, amit eddig ki lehetett hámozni a számtalan, az interneten napvilágot látott hírmorzsából. Jan Gütter, az AMD szóvivője a K-Hardware német internetes oldal kérdésére válaszolva sok mindenre fényt derít.

Először is megerősítette, hogy a Thorton FSB-je csak 266 MHz lesz, ám most jön az igazi újdonság: a Thorton hivatalosan nem lesz kapható kiskereskedőknél! Az indoklás a következő: a vállalat jelenleg három CPU-t készít. Ezek a Thoroughbred (Athlon XP), Barton (Athlon XP) és a SledgeHammer (Opteron). Ehhez jön ősszel a ClawHammer (Athlon 64). A legfőbb probléma a gyártáskapacitásban van, míg ugyanis a fő termékek a 64-bites processzorok lesznek, még 32-bites CPU-kat is kell gyártania a társaságnak. Ám csak ez utóbbi, kifutó modellekből is kétféle magot kell készíteni. Amíg a Barton FSB400-kompatibilis, addig igenis van igény a kisebb FSB-s Thoroughbredekre is. A rendszerintegrátoroknak, akik az Athlon XP CPU-kat használják fel nagy számban a komplett PC-kben, garantálniuk kell egy bizonyos üzemidőt.

Itt jön a képbe a Thorton. A jövőben ugyanis csak Barton-magos Athlon XP-k készülnek majd, s az így szabaddá váló kapacitást pedig a 64-bites processzorok gyártásához "irányítják át". Amennyiben azonban valamelyik nagy OEM-partnernek szüksége lesz hirtelen nagyobb mennyiségű Thoroughbred-kompatibilis CPU-ra, deaktiválják a másodszintű gyorsítótár felét és a Thortonokat átalakítják FSB266-os Athlon XP-kké. Az előző eszközökkel való kompatibilitás érdekében ezt a processzort is természetesen a Thoroughbredeknél megszokott jelölésekkel látják majd el. Így a Thortonból a legmagasabb változat jelölése 2400+ lesz, míg lassabb modellek 2200+ vagy 2000+ jelölést fognak kapni. Természetesen nem zárható ki, hogy különböző csatornákon egy-két Thorton eljut a kiskereskedőkhöz és a végfelhasználókhoz is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés