Hirdetés

OpenGL-ben erősít az év utolsó Catalystje

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, idei utolsó kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 11.12-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a PCI Express csatolót használó Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem biztosított.

A szokásos hibajavítások mellett az új Catalyst támogatja az OpenGL 4.2-es API újításait, melyeket technikailag a DirectX 11-es felületet kezelő Radeon GPU-k, vagy IGP-k használhatnak ki. Szintén fejlődött a HD3D szolgáltatás, így a hárommonitoros Eyefinity konfigurációk esetében a sztereó 3D támogatás három DisplayPort kimenetre csatlakoztatott kijelzővel is elérhető. További újítás érte a Fusion APU-k, és a megfelelő Radeon GPU-k társításával elérhető Dual Graphics módot, melyhez az AMD mostantól jobb konfigurálhatóságot biztosít a Vision Engine Control Centeren belül.

Az év utolsó Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A vállalat egy detektáló alkalmazást kínál fel, mely ellenőrzi a felhasználó operációs rendszerét és hardverét, majd ahhoz engedélyezi a megfelelő driver letöltését. Természetesen hagyományos módon is beszerezhető a meghajtó, vagy valamelyik különálló komponens az alábbi oldalon keresztül. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

A WHQL aláírással rendelkező driver mellett megjelent egy úgynevezett Preview meghajtó is, mely a következő évben érkező 12.1-es driver előzetes kiadása. A 12.1 Preview jelzésű eszközillesztő támogatja a 11.12-es driver összes újítását, továbbá a 11.11c jelzésű meghajtóban alkalmazott extrák is implementálásra kerültek. Ezenkívül az AMD új profilozót is bevezet, melyet jóval egyszerűbb kezelni, mint ez előzőt, így a felhasználók egyéni 3D-s profilokat alakíthatnak ki az egyes alkalmazások számára. Az új profilozó a CrossFire funkciókat is támogatja, így jóval többre képes, mint a korábbi megoldás. Ezen belül a felhasználó felülbírálhatja a CrossFire rendszerre vonatkozó gyári beállításokat. Az AMD természetesen jelzi, ha az adott játék rendelkezik előre definiált profillal, de ezt a játékos tudomásul veheti, és dönthet az alkalmazott AFR algoritmus lecserélése mellett. Ezután persze az AMD semmilyen felelősséget nem vállal az egyénileg beállított mód képminőségéért, illetve annak mikroakadásoktól mentes működéséért.

Az AMD a felhasználókat arra kéri, hogy az új 12.1-es jelzésű Preview driver telepítése után azonnal alkalmazzák a gyári alapértelmezett beállítások visszaállítását, mivel az új programmodulok megfelelő működéséhez erre szükség van. Ez a funkció a Catalyst vezérlőpultjának felső menüjében érhető el. A 12.1-es Preview driver az alábbi weboldalról tölthető le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés