Az AMD eldobhatja a processzorok márkajelzéseit

Érdekes hírek láttak napvilágot az AMD partnereitől. A pletykák szerint a processzorgyártó teljesen megválik a Sempron, Athlon, Phenom és Turion márkajelzéstől, és csak a VISION név erősítésére fókuszálnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy csak az Opteron jelzés marad meg, továbbá a grafikus magok neve sem változik. Erről az elképzelésről már korábban beszámoltunk, de akkor a részletek még nem voltak tisztázottak.

A Brazos platform megjelenését követően az AMD nem használt semmilyen márkanevet az APU-khoz, vagyis a termékekre a partnerek a VISION vagy a HD Internet matricát ragaszthatják. Mint ismeretes az Ontario és a Zacate kódnevű APU-k három szériába csoportosulnak, melyeket a C, az E és a G jelzés, valamint a teljesítményt mutató szám különböztet meg. A G-s termékek a beágyazott rendszerekbe készülnek, míg az C-s megoldásokat a mobil eszközökben lehet alkalmazni. Az E-s APU-k a legdrágábbak és a leggyorsabbak, vagyis lényegében bármilyen termék épülhet köréjük.

Az információk szerint az AMD a Llano APU és a Bulldozer architektúrára épülő Zambezi processzor esetében az előbbi bekezdésben részletezett formulát viszi tovább. Azt tudni lehet, hogy a leggyorsabb APU-k az A jelzést viselik majd, és négy darab Husky architektúrára épülő processzormagot tartalmaznak, egy gyors integrált grafikus maggal karöltve. A Bulldozeres CPU-k az adatok alapján szintén A-s megoldások lesznek, de előkerül majd az FX jelző is, ami majd a méregdrága csúcsmodell sajátossága lesz.

Miért van erre szükség?

A VISION márkanév erősítése stratégiai kérdés. A vállalat már korábban említette, hogy a Catalyst driver platformszoftver lesz, vagyis egy teljesen AMD-s masina esetében számos extra funkció kerül elő, amelyek a számítógép felépítésétől függően az energiatakarékosságot illetve a sebesség növelését segítik elő. Gyakorlatilag az AMD azt akarja tudatni a vásárlókkal, hogy a termékeik együtt többre képesek, mint külön-külön. Ezt a célt szolgálja a VISION elnevezés, ami lényegében platform mellett elérhető extra szolgáltatásokat takar. Az már kiderült, hogy a cég idén egyértelműen a szoftverekre helyezi a hangsúlyt, de ez alapjaiban újszerű marketing. Idővel kiderül, hogy működik-e.

Az egész dolog lényegében az integrált grafikus maggal ellátott processzorok terjedésére épül. A Windows 7 a WDDM 1.1-es felületen keresztül régóta képes több grafikus adaptert kezelni, de eddig nem volt szokás ilyen kiépítést alkalmazni. Ennek főleg az volt az oka, hogy nem sok felhasználó alkalmaz két eltérő gyártótól származó VGA-t egy számítógépben. A PC-s gyártók sem szerették ezt a felállást, mivel sem az AMD, sem pedig az NVIDIA nem teszteli a drivereket erre a kiépítésre. Bár elméletileg nem lehet probléma, egy szoftver esetében ezt sosem lehet tudni. Az IGP-vel rendelkező CPU-k esetében a Windows 7 előbb részletezett szolgáltatása aktívan kamatoztatható. Persze az elméleti kérdések továbbra is nyitottak, mivel az érintett cégeknek tesztelni kell a konkurens termékeket, amit nem biztos, hogy mindenki szívesen vállal, sőt semmi következménye annak, ha elzárkóznak a lehetőség elől. Az AMD helyzete a legegyszerűbb, mert mindent meg tudnak oldani házon belül, így az Intel és az NVIDIA van lépéskényszerben. Utóbbi vállalatnál kifejezetten érdekes a PhysX gyorsításának lehetősége, hiszen a GeForce driver úgy van kalibrálva, hogy ha egy másik gyártó grafikus vezérlője aktív, akkor a PhysX nem futhat a GPU-n. Ezt a korlátozást a Sandy Bridge és a Fusion terjedésével lassan fel kell oldani, ami rákényszeríti az NVIDIA szakembereit a tesztelésre, az esetlegesen előforduló hibák kiszűrése érdekében. Persze elengedhetetlen az együttműködés a konkurens gyártókkal is, mivel nem csak a GeForce drivere eredményezhet problémát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés