Csak Radeon mellé telepíthető az AMD Link for Windows

Ez a szabály akkor is érvényes, ha valaki csak kliensként használja. Ennek megvan a technikai oka, de megkerülhető lenne.

A hét elején publikáltuk az AMD új Radeon Software meghajtójának összefoglalóját, amelyben kifejtettük, hogy az AMD Link for Windows újszerű lehetőségeket biztosít a játékosoknak a szórakoztatására. Eredetileg ugyanakkor nem került szóba, hogy a tartalom streamelése egy kliens felé csak akkor valósulhat meg, ha az adatokat fogadó gépre is Radeon Software meghajtó van telepítve, azaz Radeon grafikus vezérlő van a rendszeren belül.

Hirdetés

Erről a limitációról az AMD nem szólt a meghajtóval kapcsolatos konferencián, és fel sem merült a lehetőség, mivel az ugyan reális, hogy a hostolást végző rendszernél muszáj a Radeon Software megléte, de a kliens alapvetően csak adatokat küld, illetve tartalomstreamet fogad, ami igazából akármilyen hardveren megoldható lenne. Ettől függetlenül az AMD Link for Windows csak akkor települ, ha az AMD saját grafikus meghajtóját érzékeli.

A dolognak utánakérdeztünk, és megtudtuk, hogy a működésnek a Radeon grafikus vezérlők multimédiás blokkjához van köze. Az AMD Link for Windows a kliensgépen is a Radeon Software segítségével dekódolja a streamet egy zárt rendszeren keresztül. Ez effektíve annyit jelent, hogy a host által küldött tartalmat csak egy olyan PC képes dekódolni, amelyben AMD által tervezett multimédiás blokk található.

Technikai szempontból ez tiszta sor, a kérdés leginkább az, hogy miért nincs legalább egy CPU-s fallback mód, ami lényegében a processzormagokra róná a dekódolás terhét. Ezzel megkerülhető lenne az AMD saját hardveres blokkja, így azok is tudnák használni az AMD Link for Windows alkalmazást kliensként, akik nem rendelkeznek Radeon grafikus vezérlővel. Persze ez valószínűleg combos processzort igényelne, de a mai világban már igen sok maggal rendelkező megoldásokat lehet szerezni. A szoftveres dekódolás támogatása nélkül ugyanakkor ez lényegtelen, a rendszer működése egy fixfunkciós blokk meglétéhez kötődik a host és a kliens oldalán is.

Az biztos, hogy a fenti technikai limitáció kiüthető, igaz dolgozni kell érte, de a kérdés leginkább az, hogy az AMD meg akarja-e tenni. Innen ez már egy üzleti tényező, és így már nehéz meghatározni, hogy az AMD Link for Windows valaha is működtethető lesz-e kliensként egy Radeont nem tartalmazó PC-ben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés