Kicsit megszellőztette az új generációs Radeont az AMD

A vállalat három játékból mutatott teljesítményadatot, de sokat ezekkel nem lehet kezdeni, mivel fontos részletek nem ismertek.

Az AMD az új generációs Ryzenek bemutatója után egy kicsit megszellőztette az új generációs Radeon is, amelyet csak október 28-án lepleznek le. Kiderült, hogy a Radeon RX 6000 sorozat részei lesznek az érkező termékek, ami aligha lehet meglepetés, illetve az AMD bemutatott egy diát, amin látható három játék alatt mért teljesítmény, méghozzá 4K-s felbontásban.

Ami miatt ebből nehéz kiindulni azok az ismeretlen tényezők. A Call of Duty: Modern Warfare rögtön problémás, mert nincs beépített tesztmodulja, tehát az eredmény jelentősen függ a tesztpályától, így a közölt érték teljesen összehasonlíthatatlan bármivel. A Borderlands 3 és a Gears 5 esetében már van beépített tesztmodul, ugyanakkor ha feltételezzük is, hogy az AMD ezt használta, akkor sem egyértelmű a helyzet.

A Borderlands 3 esetében az a gond, hogy a legtöbb fellelhető teszt DirectX 11-ben mér, míg az AMD DirectX 12-ben nézte meg a teljesítményt. Általánosan igaz a programra, hogy megfelelően erős processzor mellett az NVIDIA hardverei a DirectX 12 aktiválásától teljesítményt vesztenek, míg az AMD grafikus vezérlői pont, hogy sebességet nyernek. Ilyen szempontból nem túl jók az összehasonlítási alapok, de hozzávetőleg ott lehet teljesítményben a tesztelt Radeon, ahol a GeForce RTX 3080.


[+]

A Gears 5 esetében szintén kérdés, hogy az Ultra beállítás mellett bizonyos funkciók hova voltak kapcsolva, gondolva itt az advanced settings Tiled Resources és Async Compute módjaira. Ezek ugyanis függetlenek a grafikai előbeállítástól, és nem mindegy, hogy aktívak-e. Például a AMD termékei kifejezetten szeretik, ha be vannak kapcsolva, míg az NVIDIA megoldásai bizonyos szituációkban nem rajonganak annyira értük, bár a legtöbbször azért elvannak aktivált paraméterezéssel is. Mindazonáltal a Tiled Resources azért hasznos lehet, mert általánosan csökkenti a VRAM terhelését. Most sem lehet tehát egyértelműen belőni az új Radeon teljesítményét, de látszatra úgy tűnik, hogy itt is a GeForce RTX 3080 környékén tanyázik.

Fontos megemlíteni, hogy azt sem tudjuk az AMD melyik VGA-ját tesztelte, hiszen az biztos, hogy több modellt hoznak. Ez is egy komoly ismeretlen az egyenletben, ami nem segíti az eligazodást.

A fentiek alapján csak annyit lehet leszűrni, hogy az egyik új Radeon RX 6000-es VGA nagyjából ott van a GeForce RTX 3080 körül. Valahol ez is értékes információ, de sajnos muszáj lesz kivárni az október végi bemutatót, hogy többet lehessen tudni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés