Megtalálta az akadozó Windows okát az egyes Ryzeneken az AMD

A hiba jellege miatt sokáig a felhasználói felület tűnt bűnösnek, de valójában az fTPM okozza a jelenséget.

Az AMD bejelentette, hogy megtaláltak annak a hibának az okát, amely bizonyos Ryzen processzorral rendelkező gépeken esetenként akadást okoz a Windows 10 és 11 operációs rendszerek felhasználói felületén. Az ügy viszonylag régóta húzódik, de igen rendszertelenek voltak a hibajelentések, így nem állt rendelkezésre annyi adat, amivel logikusan levezethető lenne az ok. Kiderült azonban, hogy a jelenség azonnal megszűnik, ha az adott gép nem használja az fTPM-et, amikor is a Firmware Trusted Platform Module nem aktív.

Utóbbi azért lehetett áttörés, mert végre hozzá lehetett kötni valamihez a problémát, és az AMD izolálta is azt. A gondokat az fTPM-hez kapcsolódó memóriatranzakciók okozzák az SPI flashmemóriában, amely az alaplapon található. A hiba által átmeneti szünetekbe futhat a rendszer, ami az adott tranzakció befejezéséig fennáll.

Az AMD beszámolója szerint a problémát egy új, AGESA V2 ComboPI 1.2.0.7 jelzésű mikrokódban fogják javítani, amelyre majd május elején érkezhetnek meg az első BIOS-ok. Ha valaki nem tud addig várni, továbbá a TPM nélküli munka sem opció, akkor segítség lehet egy dTPM beszerzése. Ezek olyan különálló modulok, amelyek ki tudják váltani az fTPM-et, és a rendszer működése a megfelelő előírásokat betartva migrálható is rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés