PC-kben is lépne az ARM felé az AMD és az NVIDIA

A Reuters szerint erre leghamarabb 2025-ben nyílik lehetőség, de sok még a szoftveres kérdés.

A Reuters exkluzív riportja szerint az AMD és az NVIDIA is szemezik a PC-kbe szánt ARM dizájnokkal, amely területen jelenleg a Qualcomm számít egyeduralkodónak, de leginkább azért, mert annyira picike a piac, hogy más céget még nem mozgat a belépés lehetősége. Pedig valószínűleg a Microsoft nem bánná, ha több alternatíva közül lehetne választani, hiszen az versenyhelyzetet teremtene a szegmensen belül.

A fentebb linkelt riport alapján leghamarabb 2025-ben készülhetnek AMD-s és NVIDIA-s ARM processzorok, viszont a hardver önmagában nem elég, a szoftveres háttérre is fókuszálni kell. A jó hír, hogy a Microsoft nagyon dolgozik azon, hogy az x86/AMD64-re fordított alkalmazások egyfajta emulációs rétegen futtathatók legyenek ARM magokon is, tehát a redmondi óriáscég részéről megvan az akarat a változás támogatására, viszont van még egy hiányzó láncszem, amit majd az érintetteknek fel kell építeniük.

Jelenleg ARM-os Windows gépeket csak előre összeszerelt konfigurációban lehet vásárolni, aminek a fő oka az, hogy a Microsoft a Qualcomm lapkákhoz tartozó alapvető IO rendszerre szabja az adott Windows verziót. Persze az ARM meghatároz egy specifikációt az SBSA-val, amit a szerverpiaci partnerek követhetnek, és ez alapján a kompatibilis operációs rendszerek telepíthetők, de a végfelhasználóknak szánt lapkák ezt nem támogatják. Kell tehát egy hasonló megoldás a konzumer vonalra is, hogy a Microsoft képes legyen olyan Windows operációs rendszert tervezni, ami általánosan telepíthető az összes, kompatibilis ARM-os eszközre.

Rövidebb távon tehát nem érdemes arra számítani, hogy az ARM-os lapkák a PC minden területén megtámadják az x86/AMD64-es konkurenseket, de a mobil szinten biztos, hosszabb távon pedig bármi lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés