Szivárgások a Bulldozer utódjáról

Hirdetés

Az AMD még be sem jelentette a Bulldozer architektúrára épülő processzorok startját, de máris készülnek az utóddal, mely a pletykák szerint meghosszabbítja a Socket AM3+ életciklusát. Eredetileg ez foglalat nem élt volna sokáig, de úgy néz ki, hogy változás történt az ütemtervben, és a hamarosan érkező Zambezi kódnevű CPU után még lesz egy új lapka a Socket AM3+-os alaplapokba. Ennek a neve állítólag Vishera lesz, és a 2012 nyarára tervezett Volan platform lényegében erre a processzorra, az aktuális lapkakészletekre, illetve az új generációs Radeon grafikus vezérlőkre épít. Arról sajnos nincs konkrét információ, hogy a korábban tervezett Corona platform megérkezik-e. Valószínű, hogy a szervereket érintő útitervben nem lesz változás, de az asztali piacon még mindig jobban számít a magas órajel, mint a több mag, így a Volan platformot – mint vésztervet – ez szülhette meg. A tízmagos, vagy máshogy fogalmazva ötmodulos Komodo CPU-k esetében úgyis le kellett volna tiltani egy modult, hogy elérhető legyen egy magas 4 GHz körüli órajel.


(forrás: DonanimHaber) [+]

A Vishera CPU-kban a Bulldozer utódjaként ismert Piledriver modullal lehet majd találkozni, melyről eddig tudtuk, hogy jobb energiamenedzsmentet, Turbo Core 3.0-t és valamivel nagyobb teljesítményt kínál. Utóbbi esetben az AMD csak úgy fogalmaz, hogy 10%-kal jobb x86-os teljesítmény érhető el, ami a konkrét részletek birtokában nem elég a tényleges teljesítményszint belövésére, így ezt bizony ki kell várni. Értékes adat azonban, hogy a Piledriver modul már támogatja az FMA3 utasítást is, de megmarad az FMA4 instrukció támogatása is. A kettő között a különbség a regiszterek kezelésére van hatással. Az FMA4 az összes operandushoz külön regisztert használhat, míg azt FMA3 esetén az eredményt a három operandushoz használt regiszterek közül az egyikbe kerül. Apró eltérésről van szó, de ez már elég ahhoz, hogy a két utasítás ne legyen kompatibilis egymással. Ez a fejlesztők számára komoly probléma. Az FMA4 a programozás kényelmessége szempontjából sokkal előnyösebb, mivel nem ritka, hogy egy programon belül többször is szükség van ugyanazokra az értékekre, ám az FMA3 esetében ez alapvetően nem lehetséges, hacsak a felülírandó regiszter tartalmát a programozó nem másolja másik regiszterbe, vagy ha nincs már szabad kapacitás, akkor újra be kell olvasni a memóriából vagy a gyorsítótárból, ami jelentősen lassíthatja a munkavégzést. Ami egyelőre biztos, hogy az AMD mindkét megvalósítást kezeli, míg az Intel csak az FMA3-at fogja biztosan támogatni, leghamarabb a 2013-ra tervezett Haswell architektúrában. Új szolgáltatás még a Piledriver modulban a Converged BMI, ami új bitmanipulációs utasításokat vezet be.

Említést érdemel még az IOMMU v2 megjelenése is, ami az IOMMU kiterjesztésének tekinthető. A fő újítások között szerepel a kétszintű laptábla, továbbá az IOMMU laphibák helyreállításának lehetősége. A támogatáshoz a processzor oldaláról kell fejlesztés, így az IOMMU v2 kompatibilis az aktuális lapkakészletekkel, de csak új generációs processzorral használható ki. Az egyes funkciók eléréséhez az adott bővítőkártyának, vagy más eszköznek is támogatnia kell az Address Translation Services (ATS), illetve a Peripheral Page Service Request (PPR) szolgáltatást.

Tekintve, hogy a lapkakészlet nem változott, így a 9-es sorozatú északi vezérlőhíd, és az SB950-es déli híd képességei az aktuális szinten maradnak, azaz a PCI Express 3.0 támogatás a Volan platformmal kizárt, míg az USB 3.0-s felületek külső vezérlővel érhetők majd el. Esetlegesen az AMD készíthet új chipsetet az új processzorokhoz, de ennek jelenleg kicsi az esélye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés