Már Vulkan API-val is nyomoz az AMD frissnek számító fejlesztőeszköze

A Radeon GPU Detective egyelőre nagy siker a fejlesztők körében, így nem meglepő, hogy nagy fókuszt kap.

Az AMD még a nyáron adta ki a Radeon GPU Detective 1.0-s verzióját, amely egészen gyorsan nagy népszerűségre tett szert a fejlesztők körében. Ennek az oka az volt, hogy DirectX 12 debug rétege ugyan rendkívül hasznos, ha általános hibakeresésről van szó, de grafikus alrendszeren belülről származó gondok kapcsán sokszor nehéz a probléma pontos behatárolása. Utóbbin segített a Radeon GPU Detective, kiegészítve a szóban forgó API debug rétegét, biztosítva a lehető legpontosabb adatokat a fejlesztők számára a programhibák gyors felderítése érdekében.

A nyílt forráskódú, Radeon Developer Tool Suite részeként használható Radeon GPU Detective ugyanakkor nem volt használható Vulkan API-val, ami azért gond, mert a Khronos Group által dédelgetett API-nak pont ugyanazok a problémái a hibakeresés szempontjából, mint a DirectX 12-nek. Ennek is van ugyan egy debug rétege, ami általánosan elemzi a futtatott programkódot, de a grafikus alrendszeren belülről származó gondok felkutatása esetenként nagyon nehézkes.

A Radeon GPU Detective 1.1-es verziója már rendelkezik a Vulkan API támogatásával, és pont ugyanazt kínálja, amit a DirectX 12 esetében, vagyis a gyári debug rétegnél pontosabb kiegészítőadatokat a problémaforrások kinyomozására.

A rendszer működése nem változott, így a fejlesztőeszköz a grafikus meghajtót átkapcsolja Crash Analysis üzemmódba, de a Vulkan API-n utóbbi csak a 23.12.1-es AMD Software-től van támogatva, tehát ez a csomag szükséges az adott fejlesztői gépen. Maga a Radeon GPU Detective Windows 10 és 11 operációs rendszert igényel, illegve RDNA 2 vagy RDNA 3 architektúrára épülő Radeon szükséges a futtatásához.

Szokás szerint érdeme kiemelni, hogy bár a hibakeresés a Radeon hardverekhez van kötve, valójában igen sokszor előfordulhatnak olyan szituációk, amikor az összeomláshoz vezető hiba általános jellegű, így bármelyik GPU-n előjön, miközben a gond forrásának detektálása nem könnyű az explicit API-k debug rétegét használva. Ilyen esetben a programkódban elvégzett általános javítás minden hardveren megszünteti a hibát, vagyis a Radeon GPU Detective leginkább a nyomozást teszi egyszerűbbé, a segítségével eszközölhető változások általánosan is előnyösek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés