Az AMD megváltoztatta a Radeon R9 290 sorozatú VGA-k működését

Nemrég írtunk róla, hogy a Radeon R9 290 sorozatú VGA-k között nem mindegyik ugyanolyan gyors. Az egyik gyártótól megtudtuk, hogy azonos szobahőmérséklet mellett nagyjából 5%-os teljesítménykülönbség van az egyes legyártott kártyák között, amit az AMD soknak ítél dacára annak, hogy a konkurens kártyák ennél nagyobb teljesítményvarianciát is felmutatnak. A vállalat szerint úgy logikus, hogy ugyanabból a kártyatípusból két példány között ne lehessen 3%-nál nagyobb differencia a teljesítmény tekintetében. Ez annak tudatában érdekes, hogy az NVIDIA 5-7%-os különbséget is elfogadhatónak tart, de más cég más elvek, szóval nincs ezzel nagy baj.

Az AMD a cél érdekében megváltoztatta a Radeon R9 290 sorozatú VGA-k működését, ezen belül is az új generációs PowerTune paraméterezése módosult. Ez a rendszer a ventilátor fordulatszámát a PWM szabályzón keresztül állította. Ez megszokott dolognak számít a termékek között, de az új generációs Radeonok annyira érzékenyek erre a paraméterre, hogy pontosabb vezérlésre volt szükség. Itt arról van szó, hogy még az azonos gyártósorról lekerült ventilátorok között is lehet némi különbség, így azonos PWM szabályzás mellett enyhén változhat a fordulatszámuk. Az AMD az új 13.11 beta9.2-es driverben mostantól a fordulatszámot direkten ellenőrzi, így a Radeon R9 290-es VGA ventilátora percenként maximum 2650 fordulatot tehet meg, míg az R9 290X-es modell Quiet, azaz csendes módjának esetében percenként 2200 fordulat.

Az előbbi határok egyébként eredetileg is erre voltak tervezve, csupán előfordulhatott, hogy az egyes kártyákon a PWM szabályzás például percenként 100 fordulattal kevesebbet állított be, ami hatással volt a teljesítményre. Az új driver ezt teljesen korrigálja, így az egyes termékek ventilátorának fordulatszámlimitje valóban egységes lesz. Ez a változtatás természetesen pár felhasználónál egy kicsi gyorsulásban is megnyilvánulhat, de a cél az volt, hogy az azonos kategóriájú Radeon R9 290 sorozatú VGA-k közelebb kerüljenek egymáshoz. Mindenesetre a ventilátor fordulatszáma csak az érem egyik oldala, így a tömeggyártásból eredő apró eltérések még eredményezhetnek teljesítményvarianciát, de ez a gyártók eddigi mérései szerint 3%-on belül maradnak, azaz sikerült elérni a kitűzött határt.

Az eddigi teszteredmények egyébként az AMD szerint hitelesek maradnak. Legtöbbször a mérések eredménye nem változik majd, de esetenként is csupán 2-3%-os extra teljesítményt mutathatnak fel a tesztkártyák a változtatással, vagyis a teszteket nem kell újramérni. Persze idővel ezt úgyis mindenki megteszi, tehát ebből nem lesz gond.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés