Hirdetés

Elérhetővé vált a legkisebb Ryzen Threadripper

Ezzel háromtagúvá bővült a termékcsalád, és az AMD még készül későbbi frissítésekkel is.

Az AMD az elmúlt hónap közepén mutatta be a Ryzen Threadripper termékcsaládot, amely később kiegészült egy nyolcmagos verzióval is. A startpisztoly hivatalosan csak három hete dördült el, de csak a két leggyorsabb modell esetében, a legkisebb verzióra máig várni kellett.

Magukat a termékeket az AMD már korábban bemutatta, tehát extra adatok a specifikációkra vonatkozóan nincsenek, de a vállalat azért lemérte az újdonságok teljesítményét egymás mellett, hogy könnyebb legyen dönteni. A játékok szempontjából jelenleg mindegyik szinte ugyanúgy teljesít, ami az aktuális címeket tekintve nem nagy meglepetés.


[+]

Az AMD a Ryzen Threadripper termékcsaláddal három tipikus munkafolyamatot céloz meg. Elsődlegesen a masszív I/O lehetőségek számítanak a platform előnyének, mivel mindegyik processzor hét darab PCI Express eszközt képes kezelni. A 64 darab PCI Express 3.0-s csatornából 4-et elvisz az X399-es vezérlőhíd, míg a maradék 60 tetszőlegesen elosztható, ugyanakkor az alaplapgyártók követik az AMD ajánlásait. Ezáltal három darab x4-es PCI Express 3.0-s csatornát használó NVMe SSD bekötésére van lehetőség, a maradék sávot pedig két x16-os, illetve két x8-os PCI Express 3.0-s portra érdemes fordítani.

Ezzel modellel kiszolgálhatók a tipikus gépi tanulásra való konfigurációk, illetve a professzionális renderelésre szánt gépek. Előbbiekbe az AMD négy Radeon Vega Frontier Edition VGA-kat ajánl, míg utóbbiakba négy Radeon Pro WX7100-at, de ez tényleg csak egy példa, akármilyen hardverrel feltölthetők a szabad portok. Ezekbe a masszívabb konfigurációkba a vállalat szerint érdemes a Ryzen Threadripper 1920X-et vagy 1950X-et választani.


[+]

A harmadik terület a játékok streamelése, amely a Ryzen Threadripper szempontjából szintén érdekes, ugyanis a legtöbb streamer erre a feladatra egy külön konfigurációt tart fent. Erre jó okuk van, ugyanis jó minőségű videostreamet CPU-s feldolgozással lehet garantálni, de egy reálisan elérhető árkategóriában mozgó gépen belül nehéz a feladatot úgy megoldani, hogy folyamatos legyen a nézők által látott videó. Egy tipikus konfigurációval maga a játékos megfelelően sebességűnek érzi a megjelenítést, viszont a nézők már masszív akadozást látnak, ami az adást nyilván élvezhetetlenné teszi. Emiatt alakult ki az az irány, hogy a profi streamerek ezt a feladatot inkább egy második gépre bízzák, mivel így garantálható az adás folyamatossága is.


[+]

A Ryzen Threadripper 1900X pont ezt a területet célozza meg, ugyanis a legtöbb elérhető árú, nyolc maggal rendelkező processzorral az a probléma, hogy nincs elég PCI Express 3.0-s csatornájuk a szükséges eszközök fogadásához, így hiába van meg a lapkában az erő a streameléshez, számos területen kompromisszumra kényszeríti a felhasználót. A Threadripper esetében azonban ez egyáltalán nem gond, ugyanis még három NVMe SSD mellett is lesz egy x16-os PCI Express 3.0-s csatoló a VGA-nak, illetve még egy a Capture kártyának. Sőt, még mindig maradt további 16 csatorna szabad felhasználásra. Egy ilyen konfiguráció kompromisszumok nélkül is szükségtelenné teszi a második, speciálisan streamelésre fenntartott gépet, és eközben még az alapul szolgáló processzor sem sokkal drágább, mint egy alternatív nyolcmagos modell.


[+]

Végül az AMD azt is bejelentette, hogy érkezik a támogatás az NVMe RAID konfigurációkra, amely valamikor szeptember vége felé futhat be. A cég külön kiemelte, hogy az Intellel ellentétben egyik elérhető módot sem köti hardverkulcs meglétéhez, vagyis akármelyik NVMe RAID konfigurációt épít ki a felhasználó, az korlátok nélkül működhet. Ennek az oka az, hogy az alaplap vásárlásakor már ki lett fizetve a hardver, így az AMD szerint nem lenne illendő különböző rejtett költségekkel hergelni az ügyfeleket, ha a termék egyes funkcióit használni is akarják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés