Megérkezett a saját fejlesztésű AMD StoreMI

A vállalat szakított a korábbi partnerével, és jelentősen átalakított szoftverrel tértek vissza.

Az AMD még április elején jelentette be, hogy lelőtte a StoreMI szolgáltatást, de már akkor megjegyezték, hogy a második negyedévben be fognak mutatni egy saját fejlesztésű megoldást. Utóbbi az új koronavírus-járvány miatti jelentős átszervezések miatt végül történt meg, most viszont a vállalat prezentálta a rendszerét, amely megőrzi a StoreMI nevet, de a 2.0-s verziószám alatt érkezik.

A vállalat leírása alapján több fejlesztés is történt, ezek közül a legfontosabb, hogy teljesen saját algoritmusra állnak át. Mint ismeretes, az eredeti program az Enmotus FuzeDrive technológiáját használta, az AMD lényegében licencelte az említett cég úgynevezett tiering rendszerét, amely biztosította, hogy a legtöbbet használt blokkok fizikailag a NAND flash meghajtón legyenek, így ezek gyorsan elérhetővé váltak, miközben a kialakított meghajtó a HDD kapacitását is felkínálja. Az AMD szerint ez tökéletesen biztosította az optimális olvasási és írási sebességet, de a RAID 0-hoz hasonlóan magával hordozta az adatintegritással kapcsolatos rizikókat, hiszen ha az egyik meghajtó kiesik, akkor a teljes tömbön tárolt adatmennyiség odavész.


[+]

Az AMD az adatvesztésre vonatkozó rizikó miatt átállt egy úgynevezett caching rendszerre, amely teljesen házon belüli fejlesztés. Ezzel a módszerrel a legtöbbet használt blokkok a háttérben átmásolásra kerülnek a NAND flash meghajtóra, így ezeket ismét gyorsan el lehet érni, majd a módosításokat a rendszer visszamásolja a HDD-re is. Ilyen formában az új StoreMI megőrzi az optimális olvasási és írási sebességet, miközben eltűnik az adatintegritással kapcsolatos rizikófaktor, vagyis ha az egyik meghajtó kiesik, akkor másikon még mindig jól kezelhető módon elérhetők maradnak az ott tárolt információk.

Mivel az új StoreMI már teljesen az AMD-é, így nem kötik licencek sem a cég kezét. Ez az jelenti, hogy többet nincs kapacitásra vonatkozó limit, gyakorlatilag akármilyen SSD és HDD párosítható, szemben a korábbi szoftver 2 TB-os merevlemezre és 256 GB-os NAND flash meghajtóra vonatkozó korlátjával.


[+]

A fentieken túl az AMD módosította a felhasználói felületet is. A cél az volt, hogy rendkívül átlátható legyen a konfigurálás. A szoftver két részre bontja a gépben elérhető meghajtókat. A HDD-k a forráseszközök, míg az SSD-k a gyorsítótárazást lehetővé tevő megoldások lesznek. A felhasználónak innentől kezdve az a dolga, hogy kiválaszt egy HDD-t és egy olyan SSD-t, amelynek a kapacitása nem nagyobb a HDD-nél, majd egyesíti őket. Lényebében ennyi az egész. A szétválasztás is csupán egy klikkelés.

Az új StoreMi első kiadása már elérhető a hivatalos oldalon keresztül. A szoftver működéséhez May 2019-es frissítéssel rendelkező Windows 10 szükséges, illetve egyelőre csak a harmadik generációs Ryzen processzorcsalád, valamint az X570-es vezérlőhíd van támogatva. A vállalat szerint még a harmadik negyedévben érkezik egy frissítés, amely kezelni fogja a B550, X470 és B450 sorozatú vezérlőhidakat, illetve a Ryzen Threadripperekhez való X399 és TRX40 lapkákat is. A StoreMi használata a támogatott hardverekkel rendelkező felhasználók számára ingyenes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés