Vélemény: meglovagolja a leégő 12VHPWR csatlakozó témáját az AMD

Marketing szempontból ez jó ötletnek tűnik, de valójában kifejezetten sokat árthat az új szabványoknak.

A média a várakozásoknak megfelelően rögtön rárepült az első leégett 12VHPWR tápadapterre, ráadásul azóta már mások is jelezték, hogy belefutottak a problémába. A kapcsolódó hírekkel addig nincs gond, amíg megfelelő helyiértéken kezeljük a helyzetet, és kifejezetten arra koncentrálunk, ami a problémát előidézi, vagyis a szóban forgó adapter és vezeték rossz helyen történő meghajlítására. Az ajánlás ugyanis az, hogy a csatlakoztatástól számítva nagyjából három és fél centiméteres távon belül ne történjen semmilyen hajlítás, ami sokszor nem teljesül.

Nagy gondokat okozhat azonban az, hogy maga az AMD is rávetette magát a témára, és Scott Herkelman, a vállalat grafikus üzletágának alelnöke, egy leégést bemutató Twitter bejegyzésre azt a választ írta, hogy az új Radeonok nem fogják használni a 12VHPWR tápcsatlakozót.

Ha az AMD szóvivője ezt önmagában kijelenti, akkor csak információnak számít, ami tulajdonképpen rendben van, de a szóban forgó Twitter üzenet egy válasz az eredeti, leégést bemutató bejegyzésre, ami azt sugallja, hogy valami gond van a 12VHPWR típusú csatlakozóval, vagy az ezzel párhuzamosan befutó tápszabványokkal. És itt kell elővenni azt, hogy valójában előre rögzített, iparági szinten elfogadott, kötelezően követendő specifikációkról van szó, amikor egy cég úgy dönt, hogy 12VHPWR tápcsatlakozót tesz egy termékre.

Az AMD válasza ilyen formában abszolút félreérthető, és többen azt hihetik, hogy magával az új aljzattal van a baj. Persze lehet azon elmélkedni, hogy mennyire volt bomba ötlet az előző aljzathoz viszonyítva kisebb tűket bevetni, ezáltal kisebb felületre kényszeríteni a korábbinál bőven nagyobb teljesítmény leadását, de a specifikációk alapján ebből nem lehet gond, hacsak a kábel nem hajlik meg túl közel a konnektorhoz. Utóbbira kellene felhívni a figyelmet, mert azzal igazából nem halad előre az ipar, ha most finoman, közvetett formában mutogatunk az új tápcsatlakozóra. Nem tenne jót a szabványnak, ha ezt általánosan elkönyvelnénk rossznak, és egy olyan válasz, amit az AMD adott a kapcsolódó témára egyértelműen alkalmas erre, amiből a cég nyilván marketingelőnyt akar építeni. Kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor az egy-két év múlva érkező Radeonokra is esetlegesen felkerül a 12VHPWR tápcsatlakozó. Akkor majd hirtelen jó lesz?

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés