Az Arrandale beveszi az ultravékony notebookok piacát is

Az Intel új generációs Westmere processzorcsaládja az ultravékony notebookok piacára is beköszön. A tervek szerint 2010 első felében három darab ultraalacsony fogyasztású Arrandale modellt vetnek be, amelyek az asztali szegmensben bemutatkozó Clarkdale-ek egyenes ági leszármazottjai.

Az Arrandale kódnevű fejlesztés a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő központi processzoron kívül egy integrált grafikus magot tartalmazó GMCH (Graphics Memory Controller HUB) vezérlőlapkával is rendelkezik, ezt azonban 45 nm-es eljárással gyártják. A központi lapka két fizikai magot tartalmaz, melyek várhatóan támogatni fogják a Hyper-Threading technológiát, míg a GMCH chipbe a DDR3 szabványú memóriákat támogató, kétcsatornás memóriavezérlő mellé egy HD videolejátszási képességgel megáldott, DirectX 10-zel kompatibilis, Intel GMA X4500MHD szériás grafikus rendszer kerül.

Arrandale felépítése
Az Arrandale felépítése

A ULV termékek Core i5-520UM, i7-620UM és i7-640UM néven érkeznek. Az előbbi kettő 1,06, míg az utóbbi 1,2 GHz-es órajelen fog üzemelni, ám a Core i5 verzió nem támogatja majd a Turbo Boost funkciót. Ez a technológia figyelemmel követi a processzor kihasználtságát, és ha a futtatott folyamatoknak nincs szüksége a központi egység összes erőforrására, akkor a nem használt magot lekapcsolja, majd az aktív mag órajelét a rendszer dinamikusan megemeli, amíg a processzor el nem éri a meghatározott maximális órajelet. Sajnos az új modellek Turbo Boost órajeléről nincs információ, ám az Intel 18 wattos TDP fogyasztást határozott meg mindegyik termékre, ami nem ad túl nagy mozgásteret a frekvencia emelésére.

Az Intel Core i5-520UM, i7-620UM és i7-640UM processzorokhoz 241, 278 és 305 dolláros listaár fog tartozni. Amint a termékek megjelennek, befejeződik a Core 2 Duo SU9600 nevű ULV csúcsmodell forgalmazása. A távlati tervekről is szivárgott ki némi információ. 2010 harmadik negyedévében az Intel Core 2 Duo SU7300-nak, a Core 2 Solo SU3500-nak és a Pentium SU2300-nak kell búcsút inteni, és a helyükbe számos Arrandale processzor lép, emellett az Intel Celeron 743 is megkapja méltó utódját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés