Asus blog: ASUS GTX 670 DirectCU Mini a gyakorlatban

Már több ízben foglalkoztunk az ASUS GTX 670 DirectCU Mini VGA-val, aminek különlegessége, hogy az áttervezett rövid nyomtatott áramköri lapra egy különleges hűtő került, aminek titkát szintén lelepleztük egy korábbi bejegyzésben. Mindez persze papíron remekül fest, de mi a helyzet a gyakorlatban? Tényleg olyan jó ez a fajta megoldás, mint ahogy beharangozta a gyártó?


[+]

Ennek kiderítésére kezünkbe kaptuk a kártyát és be is izzítottuk egy rövid időre. Terhelés közben naplóztuk a ventilátor fordulatszámát és a kártya hőmérsékletét, valamint rögzítettük a ventilátor által kellett zajt is. Ha már úgyis működőképes állapotban volt a rendszer, természetesen a fogyasztást is megmértük a kíváncsiság kedvéért és összehasonlítottuk a referenciakártyával.

A GPU-Z képet nem véletlenül szúrtuk be, ugyanis azt nem árt észben tartani a fogyasztás vizsgálatánál, hogy az ASUS megoldása enyhén tuningolt, ami azt jelenti, hogy a GPU 915 helyett 925 MHz-es órajelre van gyárilag belőve. Ennek fényében a fogyasztás a következőképpen alakult: a referencia GTX 670-nel üzemelő tesztrendszer teljes fogyasztása üresjáratban 69 watt, teljes terhelésen mellett pedig 231 watt. Az ASUS kártya esetében rendre 67 és 242 wattos eredményt kaptunk. Alapjáraton tehát az ASUS kártyája takarékosabb, de a tuning miatt terhelés mellett elveszti ezt az előnyét.

Balra a referencia GTX 670, jobbra pedig az ASUS GTX 670 DirectCU Mini GPU hőmérséklete és ventilátorainak fordulatszáma Balra a referencia GTX 670, jobbra pedig az ASUS GTX 670 DirectCU Mini GPU hőmérséklete és ventilátorainak fordulatszáma
Balra a referencia GTX 670, jobbra pedig az ASUS GTX 670 DirectCU Mini GPU hőmérséklete és ventilátorainak fordulatszáma [+]

Az alapjárati értékeket vizsgálva a diagramokról leolvasható, hogy a referenciamegoldás alacsonyabb fordulatszám mellett természetesen magasabb GPU hőmérsékleten üzemel, mint a Mini ventilátora, így nem csoda, hogy ez utóbbi GPU-ja nagyjából tíz fokkal alacsonyabbra tud hűlni. Ilyenkor a két megoldás közötti zajkülönbség nem eget verő, de az ASUS megoldása halkabban, némi szélzajjal, de a referenciakártyára jellemző idegesítő csapágyhang nélkül üzemel.


[+]

Terhelésen kezd izgalmassá válni a helyzet: a görbéből jár látszik, hogy az ASUS különleges hűtési megoldása jóval hatékonyabban üzemel, mint a referenciamegoldásé: gyorsabban éri el a maximális hőfokot és ventilátora is hamarabb kapcsol magasabb fokozatokba. Mindemellett szörnyű szélzajjal és csapágymorgással ostromolja hallószervünket.


[+]

Ezzel szemben a Mini 5°C-kal hűvösebben tartja a kártyát úgy, hogy a légkavaró lapátjai percenként csak 200-250 fordulattal tesznek meg többet, de az emelések között is jóval hosszabb idő telik el. A terhelés után hamarabb kapcsol alacsonyabb fordulatra, ami persze lassabb kihűlést eredményez, de ez igazából nem számít. Mivel a fordulatszám csak alig változik, lényegében az ASUS megoldásának zajszintjének változása észrevehetetlen, amit egy hangfájlban is megörökítettünk (az első 10 másodperc alapjárat, míg a második terhelés). Összehasonlításul álljon itt zárásként a referencia kártya által keltett zaj rögzített hanganyaga.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények