ASUS blog: így válassz vízhűtést!

A tajvani gyártó kínálatában egyre többféle kompakt folyadékhűtés található – segítünk köztük eligazodni!

Csendes működés, mégis kiváló hűtés: sokáig ez egyet jelentett a kompakt vízhűtésekkel, és ugyan a „normál” bordák között is találunk olyan modelleket, melyeket nyugodtan ajánlanánk tuningolható processzorok mellé is, de ha valaki tényleg a maximumot szeretnék kihozni az összeválogatott hardverekből, akkor szinte kötelező egy AiO-t választani. Az ASUS kínálatában nem is olyan régen, 2018-ban jelentek meg ezek a termékek, először csak két képviselővel (melyeket annak rendje és módja szerint mi is teszteltük), de azóta szépen meghízott a kínálat, és immár 18 különböző modell közül lehet választani. Ez nem is olyan egyszerű, ezért is igyekszünk ezen bejegyzésünkkel segíteni benne!

Csoportosítás

Első ránézésre a vízhűtéseket tömörítő oldalon zavarbaejtően nagy a választék, de ha jobban elmerülünk a részletekben, látni fogjuk, hogy nagyon könnyű kategóriákba sorolni az egyes termékeket, és ez alapján pillanatok alatt megtaláljuk azt, amelyik a legjobban illeszkedik a várható felhasználáshoz.

A TUF Gaming LC 240 ARGB egy jó teljesítményű, modern vízhűtés, mely sok gépházba beszerelhető, kompatilibis az LGA 1700 foglalattal és az AURA Synckel
A TUF Gaming LC 240 ARGB egy jó teljesítményű, modern vízhűtés, mely sok gépházba beszerelhető, kompatilibis az LGA1700 foglalattal és az AURA Synckel (forrás: ASUS) [+]

Az első jellemző, amivel elkezdhetjük a csoportosítást, a méret: attól függően, hogy a radiátoron egy, kettő vagy éppen három ventilátor sorakozik, beszélhetünk 120, 240, illetve 360 mm-es változatról, és ez a szám jól láthatóan megjelenik a terméknevekben is. Nem nehéz kitalálni, hogy minél több a ventilátor, annál magasabb TDP-jű processzorral birkózik meg az adott hűtő (vagy adott TDP mellett annál alacsonyabb hőmérsékletet tud biztosítani).

A több ventilátor és vele a nagyobb méret azonban egyrészt megnehezítheti a szerelést, másrészt például a 360 mm-es változatok (így például a ROG Strix LC II 360 ARGB White) már nem is minden házban, nem minden pozícióban helyezhetőek el rendesen. Ezek az óriások általában az előlap mögé kerülhetnek, illetve az igazán nagy házakban (mint amilyen mondjuk a GT501) felülre is beépíthetjük őket, de erről minden esetben még a vásárlás előtt győződjünk meg például a gépház kézikönyvét átlapozva!

A ROG Strix LC II ARGB széria fehér változatban is létezik
A ROG Strix LC II ARGB széria fehér változatban is létezik (forrás: ASUS) [+]

Átlagosabb igényekre a 240 mm-es méret is tökéletesen megteszi, és ezeket sokkal könnyebb is elrendezni egy normál gépházban (például szinte biztos, hogy nem kell kiszerelni alulról a HDD-keretet). A 120 mm-es radiátorral szerelt hűtések egy speciális eset: ezeket kifejezetten arra találták ki, hogy a ház hátuljába szereljük be őket.

Családok

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő radiátorméretet, akkor látható, hogy máris drasztikusan egyszerűsödik a helyzet, hiszen valójában csak öt sorozatot különböztethetünk meg. Ezek a TUF Gaming LC, a ROG Strix LC II, a ROG Ryou és a ROG Ryujin (melyből van „egyes” és „kettes” széria is).

A TUF Gaming LC és ROG Strix LC II család teljes egészében a klasszikus AiO vonalat követik, egyszerű, kör alakú hűtőblokkal. Az elnevezésekből egyértelműen kiderül, hogy a sorozaton belül az egyes modellek között mik a különbségek: az ARGB-s változatok címezhető RGB LED-ekkel felszerelt ventilátorokat kaptak, az RGB jelölésűek értelemszerűen RGB-seket (ilyenek amúgy csak a TUF szériában találhatóak), ahol pedig nincs külön világításra utaló jelölés a méret után, azok a modellek sima fekete légkavarókkal érkeznek (ilyen például a ROG Strix LC II 240). A fényekkel felszerelt egységek természetesen kívétel nélkül AURA Sync kompatibilisek, tehát a gép többi komponensével összhangba hozhatjuk őket.

ROG Strix LC II 360 RGB - a hűtőblokkon ott a jól ismert logó
ROG Strix LC II 360 RGB – a hűtőblokkon ott a jól ismert logó, a hetedik generációs pumpa pedig alacsony zajszintet biztosít (forrás: ASUS) [+]

Kívülről mindkét család illeszkedik a márkanév megkívánta dizájnba, tehát a ROG Strix LC II esetében ROG logó, a TUF Gaming LC esetében TUF logó díszíti például a hűtőblokk tetejét. Ennél fontosabb különbség lehet viszont, hogy az előbbi valamivel nagyobb nyomású ventilátorokat használ, azaz hűtési képességei jobbak. Végül még egy fontos különbség: a ROG Strix LC II-ből készül fehér változat is (240 mm-es, illetve 360 mm-es méretben). A ROG Strix LC II család további érdekessége a hetedik generációs Asetek platform, mely változtatható fordulatszámú pumpát kínál, ezzel pedig a hűtő jobban tud alkalmazkodni a processzor aktuális terheléséhez, optimalizálva a hűtés/zaj arányt. A várható nagyobb igénybevétel miatt egyébként a ROG Strix sorozatban 240 és 360 mm-es radiátorok találhatóak, míg a TUF széria 120 és 240 mm-es modelleket vonultat fel.

ROG Ryuo - OLED kijelző a hűtőblokkon
ROG Ryuo – OLED kijelző a hűtőblokkon (forrás: ASUS) [+]

Az eddigiekhez képest ROG Ryuo és az egyes Ryujin szérián a dizájn szempontjából elsősorban a hűtőblokkon megjelenő OLED panel jelent pluszt; ez a kis (1,77 hüvelykes) képernyő lehetővé teszi a rendszer különböző paramétereinek vagy egyedi grafikának a megjelenítését. A Ryujin 240 és 360 mm-es, a Ryuo 120 és 240 mm-es radiátorral érhető el, és a légkavarók tekintetében van különbség a két család között, a drágább Ryujin ugyanis Noctua Industrial légkavarókat használ, melyek 450-2000 rpm közötti fordulatszámot kínálnak, szemben a Ryuo ROG Fan Model 12 ventilátorainak 850-2500 rpm-jével, de mindkét sorozatra igaz jelenleg, hogy légkavarói nem világítanak.

ROG Ryujin: a hűtőblokkba a foglalat környékét hűvösen tartó ventilátor is került
ROG Ryujin: a hűtőblokkba a foglalat környékét hűvösen tartó ventilátor is került (forrás: ASUS) [+]

A Ryujin család legfontosabb extrája azonban nem is ez a másik fajta ventilátor vagy a hűtőblokkra került szögletesebb burkolat, hanem a burkolat alatt található plusz kis légkavaró, mely a processzorfoglalat körüli légáramlást biztosítja. Ez nagyon hasznos kiegészítő, és szinte kötelező akkor, ha egy nagy teljesítményigényű processzor tuningjában gondolkodunk! Ebben az esetben ugyanis nemcsak a CPU maga melegszik különösen, hanem az alaplapon a működéséhez szükséges energiáról gondoskodó komponensek is.

Ezeket általában a CPU foglalat körül elhelyezett bordák hűtik, melyeket úgy terveznek, hogy a processzorhűtő keltette légáramlatot használják fel a felesleges hőmennyiség leadására. Egy átlagos vízhűtésnél azonban itt nincs ilyen direkt légáramlás, ami tuning nélkül nem jelenet gondot (és a gépházban megfelelően kialakított szellőzés valamennyire segíthet is), de egy túlhajtott és az idő nagy részében komoly terheléssel dolgozó CPU esetében már igen, és ez instabilitáshoz, szélsőséges esetben az alaplap és/vagy CPU károsodásához is vezethet. A Ryujin (és utóda, a Ryujin II) ezt a problémát oldja meg a hűtőblokkba épített külön ventilátorral.

A második generációs Ryujin nagyobb kijelzőt, változtatható fordulatszámú pumpát és LGA 1700 kompatibilitást is kapott
A második generációs Ryujin nagyobb kijelzőt, változtatható fordulatszámú pumpát és LGA1700 kompatibilitást biztosít (forrás: ASUS) [+]

Utolsónak maradt az aktuális csúcsszéria, a Ryujin II család, mely 240 mm-es és 360 mm-es radiátorral érhető el, az utóbbiból AURA Sync kompatibilis, ARGB-s ventilátorokkal szerelt változat is létezik. Az új Ryujin széria áttervezett hűtőblokkján az elődhöz képest jóval nagyobb (3,5”-es) OLED kijelzőt kínál, melyen kifejezetten látványos animációk és egyszerre több paraméter is elfér (például a processzor működési frekvenciája, a magok hőmérséklete, a ventilátorok fordulatszáma stb.), de természetesen megtartották a blokkba épített ventilátort.

A ROG Strix LC II modellekhez hasonlóan itt is a hetedik generációs Asetek pumpát kapjuk. A standard változaton a Noctua Industrial légkavarók teljesítenek szolgálatot. Ezek PWM vezérléssel 450-2000 rpm közötti fordulatszámra állíthatók be, a teljes hűtés maximális zajszintje pedig még az utóbbi esetben is alatta marad a 30 dB-nek. A szetthez mellékelt AiO ventilátorvezérlő a cég FanXpert 4.0 szoftverével együttműködve gondoskodik a fordulatszám szabályozásáról. Ezen a vezérlőn egyébként négy PWM és négy ARGB port is megtalálható.

Alder Lake

Azoknak, akik Alder Lake-hez, tehát LGA1700 foglalathoz keresnek hűtőt, még egy szempontot figyelembe kell venniük, mégpedig ezen új foglalat natív támogatását. Ezt elsősorban az újabb modellek kínálják, tehát a ROG Ryujin II, a ROG Strix LC II ARGB és a TUF Gaming LC ARGB az, ami minden további nélkül felszerelhető az új processzorokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények