ROG-gal vagy TUF-fal vágjunk bele a B550-es kalandba?

Az ASUS kínálata egy felső-, illetve egy középkategóriás megoldással gyarapodott az AMD-s platformon.

Az ASUS két újabb B550-es alaplapról rántotta le a leplet, név szerint az ATX-es ROG Strix B550-A-ról és a micro ATX-es TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi)-ről. Az előbbi egy adekvátnak látszó bordázattal megtoldott, 12+2 fázisos VRM-et, illetve 8+4 tűs EPS csatlakozást kapott, és nyomtatott áramköri lapján a két x16-os PCI Express sín mellett három x1-es slotnak szorítottak még helyet. Háttértárolóink számára két, bordával kiegészített M.2 aljzat és hat SATA port áll rendelkezésre, míg a hálózati kapcsolódás egy Intel i255-V vezérlő hajtotta, 2,5 gigabites Ethernettel valósul meg. A zajkeltésről egy Realtek SupremeFX S1220A hangkodek gondoskodik, a szerelést pedig fixált I/O pajzs könnyíti meg.


(forrás: ASUS) [+]

A TUF termékfamíliába tartozó modell némileg szerényebb darab, és már csak 8+2 fázisos VRM-mel érkezik. A 4 DIMM slotba legfeljebb 128 GB-nyi DDR4 modul pakolható; túlhajtással elérhető a 4600 MHz-es órajel is. A x16-os PCI Express 4.0 és a x4-es sávszélességre vezetékezett, teljes szélességű PCI Express 3.0 foglalat mellé egy x1-es sín jár a mindenféle bővítőkártyák részére, miközben a dupla M.2 újfent tiszteletét teszi a műsoron (az egyikhez van borda), ám SATA csatolókból már csupán négyet kapunk.


(forrás: ASUS) [+]

A 2,5 gigabites LAN ott szerepel a jelenléti íven, viszont nem Intel, hanem Realtek RTL8125B kontrollert használ, míg vezeték nélküli törekvéseinket egy Bluetooth 5.1-gyel megfejelt Intel Wi-Fi 6 AX200-as egység igyekszik kiszolgálni. A hangok egy nyolccsatornás Realtek ALC S1200A kodek segítségével szólalnak meg, és csakúgy, mint a ROG-os testvér esetében, a 10 Gbps-os USB Type-C-t sem kell mellőznünk.


(forrás: ASUS) [+]

A deszka 55 000 forint magasságában már hazánkban is megvásárolható, ellenben a ROG-os rokon árképzését illetően még nem tudunk konkrétumot közölni – annyi azért bizonyos, hogy ebből a szempontból bőséggel az X570-es lapok halmazában lesz a drága; az összeg minden valószínűség szerint közelebb lesz a 100 000-hez, mint az 50 000-hez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés