Asus blog: érkezik a Xonar Essence STX hangkártya második generációja

Az ASUS 2008 végén mutatta be először a Xonar Essence STX hangkártyát, mely viszonylag nagy sikersztori a gyártó történetében, hiszen mind a mai napig forgalomban van és kapható, a minőség tekintetében pedig még mindig megállja a helyét. Persze jellemzően van mit finomítani és tökéletesíteni, és ezt az ASUS-nál is érezték, így a munka a háttérben nem állt le. Ennek eredménye lett a napokban bemutatott Xonar Essence STX II, melyből immáron többcsatornás változat is készül Essence STX II 7.1 névvel. Ez utóbbi egyébként egy alap STX II vezérlőből és egy hozzákapcsolható testvérkártyából áll, hasonlóan, mint a Xonar HDAV 1.3 Deluxe esetében. Ez a testvérkártya külön nem lesz kapható, így érdemes előre gondolkodni a vásárlásnál.

ASUS Xonar Essence STX II 7.1
ASUS Xonar Essence STX II 7.1 [+]

Az új generációs STX alapjaiban véve sokban hasonlít az elődjéhez, így maga a kártya továbbra is az AV100 DSP-re épül, megmaradt a TI Bur-Brown PCM1792A DAC (ugyanebből került három darab a többcsatornás testvérkártyára) a külső tápellátás és a PCI-PCIe bridge is, mely utóbbiért az ASMedia chip a felelős. Az ígéretek szerint a jel-zaj viszony továbbra is 124 dB (többcsatornás módban 120 dB), de a fejhallgató erősítő részt cserélték Ti TPA6210A2-re a Ti 6120A2-ről (mely továbbra is képes akár 600 ohmos impedanciájú egységekkel megbirkózni) és 120 dB-es jel-zaj viszonyra javítottak a korábbi 118 dB-ről.

ASUS Xonar Essence STX II ASUS Xonar Essence STX II
ASUS Xonar Essence STX II [+]

Emellett számos változás érte magának a kártyának a felépítését, optimalizálták a komponensek elhelyezkedését és még jobb alkatrészekből építkeztek (TCXO órajel generátor, Ti TPS 7A4700 és 7A3301 hifi LDO feszstabilizátorok, WIMA FKP2 kondenzátorok). A legfőbb újítás azonban az op-ampokat érintette, melyek továbbra is cserélhetőek, de immáron alapból a MUSES 8820 (LPF) és 8920 (I/V) jár a kártyához, és opcionálisan egy másik sztereóhoz használható szett (MUSES 8820 és LME 49720) is található a csomagban a cseréhez szükséges fogó mellett. Természetesen a többcsatornás testvérkártyán is van lehetőség ízlésünk szerint cserélgetni a műveleti erősítőket.

Az ASUS Xonar Essence STX II és STX II 7.1 április közepétől lesz elérhető hazánkban 62 990 és 77 990 forintos bruttó végfelhasználói áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények