Athlon és Sempron márkanéven érkezik az asztali Kabini APU

Hirdetés

Az AMD Kabini kódnevű fejlesztése május végén debütált, de ennek ellenére még most is nagyítóval kell keresni a rá épülő termékeket, ami különösen igaz az asztali alaplapokra. Az nem titok, hogy a vállalat a mobil piacot részesíti előnyben, így az egyelőre szűkös ellátás okán leginkább csak hordozható termékekben találkozhattunk Kabini APU-kkal. A TSMC jövő év első negyedévében immáron 20 nm-es lapkák tömeggyártását indítja be, mellyel fokozatosan felszabadulnak a Kabini előállításához is szükséges 28 nm-es gyártósorok, amivel megoldódhatnak az ellátási problémák.

Ennek köszönhetően végre elhárulhat az akadály az asztali modellek debütálása elől is, melyek a leköszönő, AM3 tokozású Sempron és Athlon II X2 modellek helyére érkeznek. Az előd Brazos platform esetében az APU-k még BGA tokozással, az alaplak NYÁK-jára forrasztva kerültek piacra, de a Kabini ezen változtat, ugyanis az AMD kissé meglepő módon PGA tokozásban dobja piacra a kifejezetten asztali környezetbe szánt megoldásokat, azaz a processzorok foglalatba illeszkednek majd. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a gyártók nem állhatnak elő BGA tokozású, A4 vagy A6 jelzésű, mobil Kabini APU-ra épülő termékekkel is, ahogyan azt például az ECS már megtette.


[+]

Az egyelőre csak FS1b néven emlegetett foglalatról nem sokat lehet tudni, de az már bizonyos, hogy legfeljebb 25 wattos TDP-vel rendelkező modellek foglalhatnak helyet benne, miközben külső vezérlőhídra a SoC felépítés okán nem lesz szükség. Ezen tulajdonságok kedvező hatással lehetnek az egyes alaplapok előállítási költségeire, bár a foglalat elhelyezése ezzel szemben már némi plusz költséget jelent. Ez a megoldás elsősorban azoknak lehet jó hír, akik nem zárkóznak el a processzorok cserélgetésétől, ugyanis ezzel a rendszer bővíthető marad, így később valószínűleg többek között a Beema APU-ra való átállás is kivitelezhető lesz az alaplap cseréje nélkül.


[+]

A Kabini SoC-ban található integrált FCH összesen 8 darab USB 2.0, és 2 darab USB 3.0 porttal rendelkezik, amihez két darab SATA 6 Gbps kompatibilis csatoló társul. Természetesen ezeket az egyes alaplapok tervezői még igény szerint kiegészíthetik PCI Express sávokra ültetett további USB vagy SATA vezérlőkkel is. Az egyetlen csatornát alkalmazó memóriavezérlő legfeljebb DDR3-1600 típusú modulokat támogat.


[+]

A jövő márciusra tervezett startra összesen négy modellel készül az AMD. A 25 wattos TDP, illetve a 128 darab GCN végrehajtó az összes típusra állni fog. A két Athlon esetében a grafikus szekció órajele 600 MHz lesz, miközben a négy darab x86-os Jaguar mag 2,05 illetve 1,6 GHz-en fog ketyegni. A Sempron elnevezésű modellek közül már csak az egyik lesz négymagos, ugyanis a 2650 jelzésűnél két magot és 1 MB L2 cache-t letilt az AMD. Az árazás a közvetlen konkurensnek kikiáltott Intel Bay Trail-D modellekhez viszonyítva kedvezően alakul, mivel az Athlon 5350 a tervek szerint 54 dolláros árcímkével indít, miközben a kisebbik 5150 ára 45 dollár lesz. A két Sempron természetesen ezek alá megy, hiszen a 3850 39, míg a 2650 csupán 35 dolláros áron kerülhet majd fel a boltok polcaira.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés