Hirdetés

Az Intel bejelentette a P4 "Prescott" újdonságait

Az IDF egyik várva várt fejezete volt, hogy az Intel hivatalosan is bejelentse a Prescott mag technikai specifikációit. Ez meg is történt, így most hivatalos forrásra támaszkodva is összefoglalhatjuk, mit tud az új generációs mag. Az Intel mindent elárult, ám azt egy szóval sem mondták, hogy mi lesz az új magra épülő processzorok neve. A mag továbbra is a NetBurst technológián alapul, ennek ellenére korántsem biztos, hogy marad a Pentium 4 elnevezés. A magasabb órajelen járatott és SSE utasításkészlettel ellátott Pentium II-ket is átkeresztelték Pentium III-ra. A Prescott pedig ennél jóval több újdonságot hordoz. Könnyen megeshet tehát, hogy Pentium 5-nek, vagy valami hasonlónak fogják nevezni a processzort.

Technikai szempontból a Prescott igen innovatív és összetett: 90 nm-es feszített szilícium technológiával készítik, ami lehetővé teszi az órajel 5 GHz fölé skálázását is. Az Intel mérnökei új órajel-elosztási sémát vezettek be. Nagy probléma ugyanis, hogy az egyre több tranzisztort hogyan lássák el egyszerre órajellel (ráadásul az áramfelvétel is nő a tranzisztorok számával). A Northwood magban jelenleg ez 20 picosecundumos csúszással megy végbe. A Prescott új megoldása ezt az időt nagymértékben csökkenti, ami szintén hozzájárul az órajel növelhetőségéhez. Az új mag 100 millió tranzisztorból épül fel, mely nagyjából ugyanannyi, mint amennyit a szintén idén debütáló AMD Athlon 64 mag tartalmaz.

Nagyon fontos újítás, hogy megnövelik az L1 és L2 cache méretét is. Az új processzorok 16 kb L1 (Trace) és 1 MB L2 gyorsítótárral gazdálkodhatnak. A Prescott mag ezen kívül új elágazás-előrejelző (Branch Prediction) logikát is kap, aminek a gyakorlati haszna az, hogy kevesebbszer fordul majd elő az az időigényes művelet, hogy a NetBurst architektúra hosszú csővezetékét ki kell üríteni egy hibásan előrejelzett végrehajtási ág miatt. Ezzel elérhető, hogy az új processzorok azonos órajelen is nagyobb teljesítményt nyújtsanak.

Újabb verzió kerül a chipbe a Hyper-Threadingből is. Az Intel már a Willamette CPU óta játszik ezzel a technológiával azért, hogy jobban kihasználja a processzormag teljesítményét, a kereskedelemben azonban csak nemrég jelent meg ez a technika. A Prescott HyperThreading II-je szintén csak két szálat képes kezelni, de az Intel szerint ezeket hatékonyabban oldja meg, mely a többfeladatos feldolgozás esetén tovább növeli a teljesítményt.

Részletesen nem ismertették a Prescott New Instructions néven illetett 13 új gépi utasítást, azonban annyit tudni lehet, hogy ezek közül kettő a szálak szinkronizálásához használatos, egy pedig a video-kódolást gyorsítja fel. A többi a lebegőpontos számok egésszé alakításához, a SIMD lebegőpontos és a komplex aritmetikai számításokhoz nyújtanak segítséget.

Kissé meglepő módon a Prescott magban debütál az a La Grande nevű biztonsági megoldás támogatása is, melyet korábban csak a Tejas magba terveztek beépíteni. Úgy tűnik, itt az Intel változtatott korábbi tervein, így még talán idén láthatjuk ezt az új szolgáltatást.

Azt már mindenki tudja, hogy a Prescott magos processzorok 800 MHz-es QPB-t támogatnak, s az i875 és i865 chipsetekkel működnek együtt. Ezek megjelenését az Intel már a második negyedévre ígéri, így év végéig már elterjedhetnek, ami az új processzorok könnyebb térnyerését is elősegíti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés