Az SSD-k árai gyorsabban esnek, mint a merevlemezeké

Köztudottan az a jó a statisztikában, hogy a megfelelő adatok és időintervallumok összeválogatásával szinte bármilyen állítás igazolható, és ugyanakkor meg is cáfolható. Ettől függetlenül persze hasznosak, pláne, ha megbízható forrásból érkeznek. A napokban például a Pingdom monitorozó vállalat mutatott be egy érdekes ábrát.

A diagram azt mutatja be, hogy az 1998-ban 56,30 dollár/GB-os merevlemez ár 2011-re 0,075 dollár/GB-ra redukálódott. Ezzel szemben az SSD-k átlagára 2007 óta 40 dollár/GB-ról idén 2,42 dollár/GB-ra csökkent. A 2011-ben mért legalacsonyabb értékek pedig 0,053 dollár/GB HDD és 1,50 dollár/GB SSD fronton. Bár a NAND flashalapú adattárolók kapacitásukhoz mérten még mindig jóval drágábbak a merevlemezeknél, a köztük lévő különbözet fokozatosan olvadni látszik. Például szemléletes, hogy amíg 2007-ben egy adott tárterület az SSD-k esetében 120-szoros felárat jelentett tányéros vetélytársához képest, addig ez a szorzó idén közel a negyedére, azaz 32-szeresre módosult.

Bár a jelenlegi globális merevlemez krízis és annak ártöbbszöröző hatása némileg csalóka, és remélhetőleg 2012 közepe-vége felé konszolidálódik a helyzet, jelenleg az SSD-k gigabájtonkénti ára a HDD-k 2002-es értékeivel ekvivalens, ez alapján akár azt is mondhatnánk, hogy csupán évek választanak el attól, hogy a memóriaalapú adattárolás megfizethető alternatívája legyen a hagyományos, tányéros megoldásnál.

A Pingdom előrejelzései szerint a 2012-es adatok 0,054 dollár/GB-os HDD (28%-os esés) és 1 dollár/GB-os SSD (33%-os esés) árakat fognak mutatni, ami továbbra is azt jelzi, hogy szignifikánsan szűkül az árrés, de nem valószínű, hogy a két ár belátható időn belül is megegyezik majd. Az viszont biztos, hogy egyre nagyobb szerephez jutnak majd az SSD-k.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés