AM4 foglalatú Mini-ITX alaplapot villantott elsőként a Biostar

Sokan hiányolták a legkisebb méretkategóriába tartozó, Ryzen kompabilitis alaplapokat, de már úton vannak.

Az alaplapgyártók krémje már az AMD Ryzen processzor rajtja előtt bejelentette AM4 foglalatos alaplapjainak egy részét, de eléggé szegényes volt a kínálat az ATX-nél kisebb méretkategóriában. Gyakorlatilag csak 1-1 microATX-es deszka bukkant fel, Mini-ITX viszont egy sem, pedig a visszajelzések alapján igény az volna rá.

Igaz, a Ryzen és az alaplapok startja szoftveres oldalról még döcögős a tesztek alapján, így talán jobb is, hogy ha még azelőtt kiforrja magát a platform, hogy elárasztanák a piacot a mindenféle méretű és típusú alaplapok. Ezek után csak reménykedni tudunk, hogy az újonnan megjelenő lapok, mint például a Biostartól érkező (a ComputerBase által) megvillantott, Racing sorozatba tartozó, X370 vezérlőhídra épülő Mini-ITX-es X370GTN (és később a B350GTN) már problémamentesek lesznek.


(forrás: ComputerBase) [+]

Sajnos azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor számíthatunk a megjelenésre, vagy mennyibe fog kerülni, de a technikai paraméterek már nyilvánosak. Ezek között az említett X370 vezérlőhídon és az AM4 foglalaton felül hétfázisú tápellátást, két normál méretű DIMM foglalatot, egy darab PCI x16 sínt, valamint négy darab SATA 6 Gbps és egy darab (hátoldali) M.2 foglalatot említenek. A teljesen szilárdelektrolitos kondenzátorokkal szerelt alaplapra jut továbbá 7.1 csatornás hangkodek, Realtek "Dragon" Gigabit Ethernet vezérlő, HDMI 1.4b és DVI képkimenetek, A és C típusú USB 3.1-es ajzatok, valamint további USB 2.0-s és 3.0-s kapuk is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés