Bowers & Wilkins Panorama 2 soundbar: legendás hangzás a tv hangszórója helyett

2009 elején bukkant fel először a B&W Panorama soundbar első generációja, azóta a cég számos visszajelzést kapott, így a mérnökök ezeket is figyelembe véve dolgozhattak a folytatáson, amit a napokban jelentettek be. Az egyszerűen csak Panorama 2 néven érkező, virtuális térhangzás megteremtésére képes újdonságot a színét leszámítva kívülről vizsgálva nem sokban különbözik elődjétől, legalábbis 1100x125x181 mm-es mérete és 14,1 kg-os tömege erre utal.

Pedig valójában az előlapi kezelőszerveket érintősre cserélték (megvilágításukat közelségszenzorral kombinálva), hátul pedig a korábbi analóg-digitális kimeneteket alaposan átvariálták. Felkerült a repertoárba a HDMI, méghozzá rögtön négy is, ebből 3 bemenetként, egy pedig kimenetként funkcionál (ARC támogatással), míg a hagyományos analóg-digitális átvitelt egy kombinált, optikai S/PDIF-ként is funkcionáló 3,5 mm-es aljzattal oldották meg. Ezenfelül egy vonalszintű RCA kimenet is rendelkezésre áll aktív mélynyomók számára.

Az igazi újdonság a Panorama 2 belsejében keresendő, noha első blikkre itt sem történt beavatkozás, valójában mind a kilenc hangszóró megújult. A felosztásuk viszont nem változott, 2x90 mm-es meghajtók felelősek az alacsonyabb frekvenciákért, 2x75 mm-es egységek gondoskodnak a középtartományról, további 4 darab, szintén 75 mm-es hangszórók dolgoznak a surround csatornákon, valamint 1x25 mm-es Nautilus dómsugárzó a magas hangokat szólaltatja meg. Ezek meghajtásért D osztályú erősítő felel, ami a gyártó szerint 175 wattos teljesítményt présel ki magából.


[+]

A Dolby Digital, Dolby PLII és DTS jelfolyamok feldolgozására képes B&W Panorama 2 hangszóróit újrahangolták, aminek következtében a minőségben nagy előrelépés tapasztalható az elődhöz viszonyítva. Állításuk szerint az átdolgozott meghajtókkal lineárisabb átvitelt és hallhatóan dinamikusabb hangzást sikerült elérni. Finomítottak a "csipogón" is, ami a Panorama 2 esetében jobban harmonizál a középtartománnyal. A középtartományban elért eredményekre a legbüszkébbek, ugyanis ez befolyásolja legnagyobb mértékben a virtuális térhangzást.


[+]

A B&W-nél tisztában vannak azzal, hogy a soundbarral nem lehet versenyre kelni a komoly több hangszórós rendszerekkel, így azok számára ajánlják terméküket, akik nem elégedettek tévéjük hangzásával, de kompakt méretű megoldásra vágynak. A dobozban természetesen a soundbaron felül a falra rögzítéshez szükséges kellékek is fellelhetők, ami egy 2200 dolláros eszköz esetben már-már kötelező extra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés