Canon jóslatok 2010-re

Ahogyan az várható volt, a különböző rumor oldalak rengeteg jóslattal és találgatással kezdték az évet. A CanonRumors olvasói számos új dSLR váz és objektív bejelentéséről értesülhettek már, de más oldalak szerkesztői is vad találgatásokba kezdtek, amint az óra elütötte az éjfélt. Lássuk, mit is várhatunk a gyártótól az idei évben.

Az 1Ds szériában érik a frissítés, hiszen az 1Ds Mark III idén ünnepli majd harmadik születésnapját. Ezt a gyártónál is érezhetik, már ha lehet hinni a feltételezésnek, miszerint idén ez a sorozat is utódot kap az 1Ds Mark IV személyében, amelybe többek között 32 MP (vagy nagyobb) felbontású full-frame szenzor, az 1D Mark IV AF rendszere és DiGiC IV képfeldolgozó egység kerülhet. Az új zászlóshajót a híresztelések szerint olyan videó funkciókkal is ellátják majd a mérnökök, amelyekkel még jobban kiemelkedik majd a többi EOS váz közül.

Korábban már írtunk egy esetleges 3D típusjelzéssel ellátott tükörreflexes fényképezőgépvázról, amely a Canon gyártósorairól gördülhet le 2010-ben, ám az akkor leírt specifikációk különböznek a legújabb pletykákban megszellőztetettektől. A legfrissebb találgatások szerint  a 3D szenzora valószínűleg a 16-21 MP-es felbontás tartományba esik majd, sorozatfelvételre 4-6.3 fps sebességgel lesz képes, a képfeldolgozásért a Canon legújabb megoldása, a DiGiC V felel majd. Videofelvétel esetén természetesen megmarad az 5D MKII-ből már jól ismert 1080p felbontású FullHD mozgókép rögzítési lehetőség. Mindezt egy az 5D MKII-vel megegyező méretű, ám időjárásálló vázba kívánja belepréselni a gyártó, a 7D fókuszrendszerével együtt. Érdekesen hangzik, ám valóban lenne létjogosultsága ennek a gépnek, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Nem először hallunk a 60D-ről sem, bár amikor utoljára ilyen típusjelzésű gépről írtunk, akkor abból 7D lett. Ha a spekulációk valósak, akkor egy erősen megnyirbált képességekkel rendelkező 7D-t láthatunk majd kibújni a lepel alól, amikor hivatalosan is bejelentik a 60D-t. A feltételezések szerint a képérzékelő szerepét a 7D-ből már ismert 18 MP felbontású lapka látja majd el, ám a kereső mérete csökkenni fog a 7D-hez képest és az autófókusz rendszer is kevesebb AF pontot tartalmaz majd. Ami a mozgóképek rögzítését illeti, 720p illetve 1080p felbontású mozgóképek felvételére nyílik majd lehetőségünk a 60D-vel - kérdéses, hogy vajon kihagynak-e még valamit a repertoárból, és ha igen mi lesz az.

A belépő szintű gépek piacán két új jövevény is várható, amelynek típusszámáról egyelőre nem esett szó. Az egyik gép 12 MP felbontású szenzorral, a másik a 7D-ből már ismert 18 MP felbontású képérzékelővel érkezik majd, mindkét gép rendelkezik valószínűleg videófelvételi lehetőséggel, és ha lehet hinni ezen pletykáknak (reméljük, lehet), akkor a Canon a belépő szinten is áttérhet végre a felsőbb kategóriákból már ismert vezérlőtárcsás megoldásra, amely jelentős ergonómiai előrelépés lenne.

Lencserendszerekből sem lesz hiány 2010-ben a Canon háza táján, ha rengeteg Canon objektívet övező rumorból indulunk ki, főleg, hogy számos Canon optika megérett a frissítésre. Ha minden igaz, frissítést kap majd a népszerű 50 mm-es fix az EF 50 mm F/1.4 II személyében, de számítani lehet az EF 35 f/1.4L II, a 14-24 mm F/2.8 L, a 24-70 mm F/2.8 L IS, a 70-200 mm 2.8 L IS II, 300 f/2.8L IS II, a 400 f/2.8L IS II és az 500 f/4L IS II bejelentésére is.

Akárhogy is, mi a fototrendnél izgatottan várjuk, hogy mi válik majd valóra a fentiekből, és ígérjük, hogy olvasóink az elsők között értesülhetnek majd az esetleges fejleményekről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés