Hirdetés

CeBIT: Asus kártyák hanghoz és videóhoz

Az Asus sok más egyéb mellett új hangkártyával is készült a CeBIT-re. A Xonar DX 7.1 csatornás hangot kezel, PCI Express x1 foglalatba illeszkedik, és a félmagas NYÁK-nak köszönhetően lapos HTPC-házakba is befér. A kártya szíve egy Asus AV100 névre keresztelt audioprocesszor, melyhez a kimeneti oldalon két digitális-analóg konverter is csatlakozik: az elülső csatornákat egy Cirrus Logic CS4398 kodek, az összes többit egy Cirrus Logic CS4362 kodek vezérli. Mindkettő legfeljebb 192 kHz-es mintavételezéssel, 24 bites precizitással és igen kicsi harmonikus torzítással dolgozik, a specifikáció szerint az előbbinek 120 dB, az utóbbinak 114 dB a jel/zaj aránya (a kimeneteken ez 116, illetve 112 dB-ként jelenik meg). A bemeneti oldalra egy ugyanilyen felbontású, 114 dB (112 dB) jel/zaj arányú Cirrus Logic CS5361 ADC chipet helyeztek. Az analóg csatornák mellett egy SPDIF kimenet is rendelkezésre áll.

Az Asus a DS3D GX 2.0 nevű megoldással gondoskodik arról, hogy a DirectSound 3D, EAX effektusokat az OpenAL API-ra váltott Windows Vista alatt is meg lehessen szólaltatni. A VocalFX pedig olyan extrák gyűjtőneve, amelyek játékokban vagy netes telefonálás közben a beszélő hangját manipulálják, szórakoztató effektekkel dobják fel. A Xonar DX támogatja a Dolby Digital Live, Dolby Headphone, Virtual Speaker és Pro Logic IIx technológiákat valódi és virtuális térhatású hangok kezelésében.

Az Asus standján láttuk a Xonar HDAV (vagy AV-1) kombinált kártyát is, melyről részletes tájékoztatást egyelőre nem adott a gyártó. Annyit megtudtunk, hogy kitűnő minőségű, 118 dB jel/zaj arányú hangot ígérnek, de a kártya nem csupán audiofolyamot kezel – Splendid HD nevű processzora nagy felbontású videók lejátszását is támogatja. Természetesen ismeri a HDCP másolásvédelmet, és HDMI kimenetekkel is rendelkezik. Akinek a hangkezelő részre nincs szüksége, viszont nagy (akár 1080p) felbontású, HDCP protokollal védett videók lejátszására szeretné alkalmassá tenni számítógépét, az a Splendid HD1 nevű kártyát használhatja, amelynek ugyancsak van HDMI interfésze.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés