CES 2014: ThinkPad 8 - Windows tablet

Amióta kipróbáltuk az Intel legújabb, Bay Trail-T családba tartozó Atom processzorát, úgy érezzük, hogy a Microsoft alaposan mellényúlt amikor nem hozott ki erre a lapkára épülő Windows 8.1-es tabletet. Megtette viszont a Lenovo, ráadásul a Miix 2 után most a vállalati felhasználókat célzó ThinkPad termékcsaládban.

A nemes egyszerűséggel csak ThinkPad 8-nak nevezett készüléknek 8,3 hüvelykes IPS érintőképernyője van, szép nagy, 1920x1200 pixeles felbontással, és nagy a gyanúnk, hogy az androidos vonal jelenleg egyik legjobb táblagépének, az LG G Pad 8.3-nak a paneljét használták fel. Mögötte a legizmosabb (új) Atom, a Z3770 dübörög négy darab, akár 2,4 GHz-ig felpörgő, alaposan átdolgozott processzormaggal és a harmadik generációs Core i processzorokból kölcsönzött grafikus egységgel. Mellé 2 GB RAM és 64 vagy 128 GB-os háttértár került, sőt microSD kártyás bővítésre is van lehetőség. Kommunikáció terén Wi-Fi és Bluetooth modul mellett LTE modemes változat is készül majd.

ThinkPad 8 sátor módban
ThinkPad 8 sátor módban (forrás: CNET)

Csatlakozóból microUSB 3.0 és micro HDMI áll rendelkezésünkre, a Lenovo hírlevele pedig billentyűzetes dokkolóra is utalást tesz, amivel akár "asztali" számítógépként is használható lesz a tablet. Szintén érdekesnek tűnik a Quickshot Cover, aminek az egyik sarkát lehajtva szabaddá válik a 8 megapixeles, segédfénnyel kiegészített hátlapi kamera, és ilyenkor a fotós alkalmazás is automatikusan elindul. A tok másik érdekessége a Lenovo által más készülékeken is előszeretettel használt sátor mód.

Quickshot Cover lehajtott sarka
Quickshot Cover lehajtott sarka (forrás: EHands)

Annak ellenére, hogy a kis tabletbe elég nagy, 20 wattórás akku került, gépháza meglehetősen vékony, 8,8 milliméteres, tömege pedig 430 gramm (3G modemmel 439 gramm). A Lenovo ThinkPad 8 várhatóan januárban kerül piacra 399 dolláros indulóárral (64 GB-os Wi-Fi modell), amiből a hazai indulóárat 120-140 000 forint közé tippeljük.

Előzmények

Hirdetés