CES 2019: egy lépéssel közelebb hozta a kvantumszámítógépek korát az IBM

A Q System One lehet az első, teljesen integrált kereskedelmi kvantumszámítógép.

Bár a kvantumszámítógépekről régóta beszélnek a cégek, valójában jelenleg nagyon korlátozott mértékben alkalmazható berendezésekről van szó, vagyis maga az irány inkább a jövőnek szól, mintsem a jelennek. Az IBM ugyanakkor tett egy lépést efelé, ugyanis bejelentették a Q System One-t, amely állításuk szerint a első, teljesen integrált kereskedelmi kvantumszámítógép lehet.

A Q System One különlegessége, hogy gyakorlatilag teljes csomagként kínálja az elektronikát, illetve a hűtőkomponenseket. Utóbbi azért lényeges, mert a kvantumszámítógépeket igen alacsony hőmérsékletek kell működtetni, hogy csökkenthetők legyenek a kvantumbithibák, illetve a hibakorrekciók érdekében fenntartott kvantumbitek.

Az IBM egyébként kínál egy nyílt forráskódú, Qiskit nevű keretrendszert, amellyel közelebbről is megismerhető a kvantuminformatika működése. Ennek ugye része egy szimulátor, elvégre kicsi az esélye, hogy valaki a garázsában egy kvantumszámítógépet tart, viszont előfizetés mellett akár bérelhető is a vállalat, felhőn keresztül elérhető rendszere.

A Q System One első körben ebbe a felhős flottába kerül be. Maga a hardver egyébként 20 qubites, ami nem túl sok, de figyelembe kell venni, hogy ezt a rendszert a korábbi megoldásokhoz viszonyítva sokkal egyszerűbb elhelyezni, működtetni, nem kell a sok kellemetlenséggel bíbelődni. Az IBM megrendelőknek is szállít majd, de a gép árát nem hozták nyilvánosságra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés