CES 2021: asztali CPU-kkal is készült az AMD

Két Zen 3-as Ryzent kapnak az OEM-ek, és a Ryzen Threadripper PRO sem lesz már a Lenovo eszközeihez kötve.

Az AMD a mobil fejlesztések mellett az asztali CPU-piacra is gondolt. A legfontosabb bejelentés talán az előző év nyarán leleplezett Ryzen Threadripper PRO sorozat általános megjelenése. Eddig a termékcsaládot csak a Lenovo forgalmazhatta, de a jövőben már más gyártó is hozzáférhet, így érkeznek azok a WRX80-as alaplapok, amelyek kompatibilisek a rendkívül erős professzionális piacra szánt processzorokkal.

Az ASUS, a Supermicro és a Gigabyte kínálni fog kompatibilis alaplapokat, de ezek egyáltalán nem lesznek olcsók, ahogy maguk a processzorok sem. Ugyanakkor az egyutas EPYC konfigurációknál kedvezőbb árazásra lehet számítani, vagyis bármennyire is komoly összegekről van szó, az érdeklődők számára mindenképpen spórolást jelentenek majd.

A Ryzen Threadripper PRO CPU-k és a szükséges alaplapok árát, illetve pontos elérhetőségét majd később árulják el az érintettek.

Az OEM-ek is kapnak egy apróbb frissítést, ugyanis a tavaly októberben bemutatott Zen 3-as asztali platform kiegészül két friss CPU-val. Ezek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD ötödik generációs Ryzen processzorok
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
9 5900 (12 mag) 3/4,7 GHz
van 12 x 512 kB 64 MB 65 W
7 5800 (8 mag) 3,4/4,6 GHz van 8 x 512 kB 32 MB 65 W

A fejlesztések csak az OEM-ek számára lesznek elérhetők, aminek az az oka, hogy a dobozos termékek esetében a Ryzen Master eleve rendelkezik Eco-Mode-dal, amivel a már elérhető CPU-k TDP fogyasztása 65, illetve 35 wattra limitálható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés