Hirdetés

Chipset az ATi-tól!

Az nVidia "után" az ATi is belép az (integrált) alaplapi chipsetek piacára. A jelenleg gőzerővel fejlesztett A3 kódnevű chip a tervek szerint a negyedik negyedévben kerül a boltok polcaira (pontosabban az alaplapokra).

Az A3-at úgy tervezték, hogy az a Pentium III (az új Tualatin magos 1.13-1.26GHz-es P3-asokat beleértve) és az Athlon processzorokkal is kompatibilis legyen, első körben mégis az Intel részesül az ATi "áldásából". Az A3-ra a chipset szó annyiban nem indokolt, hogy az ATi csak a North Bridge-et tervezi meg, a South Bridge-et az alaplapgyártók ízlésére bízza (a South Bridge tehát mindenképpen a PCI buszon keresztül kommunikál majd a North Bridge-gel), bár javaslatot tesz az ALi 1535+ és az SMSC Victory 66-ra. Az A3 PC1600 és PC2100-as DDR SDRAM-ot támogat, az nVidiától eltérően azonban semmiféle sávszélesség növelő hókuszpókusszal nem bír. Pár extra azért így is helyet kap, például egy chipsetbe integrált órajel-generátor, illetve egy központi memórián "élősködő" integrált videochip, feltehetően az RV200-as magra alapozva (az előzetes hiedelmek szerint az RV200 a Radeon2 VE lesz).

Az A3-nak később mobil változata is megjelenik. Jól látható az ATi és az nVidia eltérő felfogása az integrált chipseteket illetően: az nVidia high-end és ennek megfelelően drága seteket tervez, míg az ATi a lehető legolcsóbb áron akarja piacra dobni a saját verzióját, de feature kasztrálások nélkül (bár az integrált AC-3-as hangkeltő hiányzik :-)). Figyelembe véve, hogy az nForce 420-D (kétcsatornás DDR, integrált GF2 MX, AC-3-as hang) több, mint 120 dollárt kóstál (!!!), és az első nForce-os lapokat durván 250+ dollárra, tehát több, mint 70.000Ft-ra becsülik, ez logikus törekvésnek tűnik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés