Computex 2011 blog: FSP, Seasonic, Enermax, avagy tápos tápok

Egy jó hírrel kezdeném tápos bejegyzésemet. Tegnapelőtt voltam az FSP egyik létesítményében, ahol  tápok fejlesztésével és tesztelésével foglalkoztam. Megmutogattak mindent, a kiállítás után egy cikkben beszámolok a részletekről. Természetesen a Computexen is jelen volt az FSP, ahogyan a nagy konkurensek is, a 80 Plus platina minősítésű modellre voltak a legbüszkébbek. Kívül és belül is hasonlít az Aurumra, de egyedi, lapos kábelezést kapott.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az Enermax standján találtam a legkisebb platinás tápot: a Platimax 600 wattos teljesítménye még komoly tuninghoz is bőven elég lehet. Persze kétszer ekkora teljesítményű testvére is van, amit a Fulmo házban egy brutális, dupla processzoros alaplap és négy GeForce GTX 480 társáságában demóztak. Bizony, egy ilyen vashoz a 600 watt már kevés!


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Seasonic platinájának két érdekessége volt. Az első – bár kissé értelmetlen –, hogy teljesen modulárisra csinálták meg, még az alaplapi kábelkötegek is lecsatlakoztathatóak. Számomra sokkal érdekesebb volt a hibrid ventilátorkezelés. Az a lényege, hogy a táp teljesítményének húsz százalékáig teljesen passzívan működik. Belegondolva, ez egy 1000 wattos modellnél 200 wattot jelent, ami közepes konfigurációnak akár teljes terhelésen is elég lehet. Végülis logikus, hogy ilyenkor leállhat a ventilátor, hiszen 90%-os hatásfokon (ennyit követel meg a 80 Plus platina 20%-os terhelésen) 200 leadott wattra csupán 22 wattnyi hőtermelés jut, amit passzív bordákkal is le lehet győzni.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Ugyanezt a gondolatmenetet viszi tovább az FSP és a Seasonic új, passzív tápja. Ugyan „csak” arany minősítést érnek el a 80 Plusnál, de az is 87%-os hatásfokot jelent teljes terhelés mellett. Utána lehet számolni, hogy a két 500-asnál ez teljes gázon 74 watt körüli hőtermelést jelent. Azért ez már elég nagy tétel a passzív elvezetéshez, de szerintem belekalkulálták azt is, hogy aki passzív tápot vesz, az nem rak majd mellé két komoly VGA-t és tuningolt négymagos processzort, szóval energiaigénye a 400 wattot sem nagyon közelíti majd meg. Mondjuk egy méretes Noctua hűtővel és a PowerColor passzív Radeon HD 6850-ével teljesen ventilátor nélkül is komoly vasat lehet összerakni.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Levezetésnek pedig íme az FSP hölgye!


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés