Computex 2012: Intel – Ultrabook, tablet vagy mindkettő? Melyik lesz a nyerő?

Nem kis izgalommal vártuk az Intel mai napra tervezett sajtótájékoztatóját, és ezzel valószínűleg nem csak mi voltunk így, mivel elképesztő mennyiségű ember gyűlt össze az esemény alkalmából, amit az e21 Forumon belül került megrendezésre. Éppen ebből adódóan a Taitra elnök-vezérigazgatója, Mr. Yuen-Chuan Chao szólalt fel elsőként, majd tőle vette át a szót Tom Kilroy, az Intel marketing és értékesítési alelnöke.

Sajnos, újfajta processzorokról vagy Atom platformról nem esett szó, pedig sokan erre is számítottak. A fő szerepet most az Ultrabookok és különféle hordozható eszközök, valamint ezek összeházasított verziói játszották, nem pedig az ezeket éltető platformok és hardverelemek. Éppen ezért nem is csodálkoztunk azon, hogy a színpadon újra felbukkant a tegnap bemutatott Acer Aspire S7 és az Asus Transformer Book.

Az egyes diák láttán kicsit az az érzésünk támadt, hogy egyelőre az Intel sem látja még a jövőt, hiszen a Windows 8 megjelenése alaposan felforgathatja az erőviszonyokat a tablet-PC-okostelefon vonalon. Mindenesetre a gyártó mindhárom platformra kínál megoldást, és ott van még nekik az Ultrabook, mint csodafegyver. Sőt, az idei évet egyenesen az Ultrabookok évének tartják – ami érthető, hiszen 110-nél is több Ultrabook(-dizájn) születését várják az idei évben. Ezek legújabb verziói - hála az egyre vékonyabb kialakításban rejlő lehetőségeknek - akár notebookként, akár tabletként is használhatók lesznek; az említett Transformer Book is ilyen. Vélhetően az Intel ez utóbbi irányzatot fogja a legerősebben tolni, hiszen a hibrid eszközök használata jóval praktikusabb, mint kétféle eszközt cipelni magunkkal. Természetesen a hagyományos notebook irányzat is marad, de ezekben is ott lesz az érintésérzékeny kijelző, ami remek átmenetet képez a hagyományos notebookok és a tabletek között. Az Intel egyébként erősen elmozdult az érintésérzékeny kijelzőpanelek irányába (főleg a 13" felettiekre), és több vállalattal is megállapodást kötöttek már, így vélhetően nem csak a fejlesztés gyorsulhat fel, hanem ellátási problémák sem lesznek, ha végre beindul a kereslet.

A gyártó a szoftveres vonalon is rengeteget dolgozik, hogy a felhasználók életét egyszerűbbé, kényelmesebbé tegye, mely nem utolsósorban a produktivitásra is jó hatással van. Ilyen például a hangalapú vezérlés, amit élőben is demóztak számunkra; a technológia ma már arra is képes, hogy Facebook üzenőfalunkra küldje a mikrofonba mondott szöveget, tehát a tollbamondás innen már csak néhány lépés.

Végezetül pedig nem feledkeztek meg saját alkalmazásboltjukról, a 2010 vége óta létező (igaz, akkor még csak béta állapotban lévő) Appup store-ról, így gyakorlatilag az Intel már készen áll arra, hogy x86 platformon Windows operációs rendszerrel is képes legyen hasonló szolgáltatásokat nyújtani, mint a jelenlegi tabletpiac uralkodói. Aztán hogy melyik lesz a jó irány, az valószínűleg csak a jövő évi Computexen fog kiderülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés