Új CPU-kkal és vezérlőhidakkal készül az Intel

A friss pletykák szerint IGP nélküli Core processzorokat kap a piac 2019-ben.

Nemrég írtunk a gamer.com.tw fórumon belül kiszivárgott AMD-s útitervről, de nem csak ez került ott elő, hanem pár szivárgás történt az Intel portájáról is.

A vezérlőhidakra vonatkozó dián látszik, hogy az LGA1151-es tokozás aktuális verziója egész 2019-ben velünk marad, méghozzá azokkal a vezérlőkkel, amelyek ma is elérhetők, de feltűnik egy érdekesség, méghozzá B365 jelzéssel. Az aktuális híresztelés szerint itt ugyanaz fog történni a B360-nal, mint ami a H310-zel, vagyis az Intel visszalép 22 nm-es node-ra, ugyanis nincs elég 14 nm-es gyártókapacitás a processzorok mellett az összes vezérlőhídra. A B365 tehát a 14 nm-es node-on készülő B360-as lapka 22 nm-es verziója lesz. Itt igazán nagy problémáról nincs szó, ezek a vezérlőhidak alig fogyasztanak, tehát legrosszabb esetben is csak 1-2 wattal nőhet az energiaigény, ami elhanyagolható áldozat, figyelembe véve azt, hogy a visszalépés nélkül nem tud a vállalat elég processzort gyártani.


(forrás: gamer.com.tw) [+]

Érdekesebb a Glacier Falls kódnevű vezérlőhíd, amely az X299 helyére érkezik, valamikor a következő év második felében, ez pedig gyakorlatilag egészen egyértelmű utalás arra, hogy friss HEDT platformot fog bejelenteni az Intel.


(forrás: gamer.com.tw)

A processzorok tekintetében érdekesnek tűnik az egyik dián található pár típusjelzés: Core i9-9900KF, i7-9700KF, i5-9600KF, i3-9350KF, i5-9400F és i3-8100F. Itt ugye az "F" jelölés lehet ismeretlen, de a képen látható egy GT0 felirat is, amely gyakorlatilag a letiltott IGP-re utalhat. Ebben még van is ráció, hiszen a gyártás során bizony keletkezhetnek olyan lapkák, amelyek grafikus vezérlői olyan területen hibásak, hogy maga a részegység nem tud működni, és ezeket az Intel korábban nem tudta eladni. Az IGP nélküli verzió bevezetésével viszont erre is van lehetőség, hiszen a processzormagok működnek, és a piacon van elég olyan vásárló, aki eleve nem is használná az integrált grafikus vezérlőt. Bár valószínűleg olyan jelentősen nem nőne meg a felhasználható lapkák száma, de amikor nem lehet eleget gyártani, akkor minden darab számít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés