DDR-II RAM-ok a Samsungtól!

... a Samsung máris hivatalos bejelentésre ragadtatta magát. Az új chipek 512 MBites kiszerelésben, 60 tűs BGA tokozásban, 533 MByte/sec átvitellel (később ez 666 MByte/sec-re nő) rendelkeznek.

Az 512 MBites chipek "irdatlan" kapacitást tesznek lehetővé. Ne feledjük, hogy a mai RAM-ok nagy része 128 MBites, illetve újabban 256 MBites. Az 512 MBites chipekből 8db-ot pakolva egy modulra (ez az abszolút standard kiépítés) már 512 MB-os modulhoz jutunk, de nem ritkák a dupla oldalas DIMM-ek sem, így az 512 MB és az 1 GB-os memóriák teljesen átlagosak lesznek.

Az 533 MByte/sec átvitelnél a párhuzamos kötés miatt (a RAM busz 64 bit széles, a 8 bites modulokat párhuzamosan kötik, hogy így érjék el a 8 x 8 = 64 bit széles átvitelt) a végső modulnál már 4300 MB/sec, tehát az első DDR-II-es modulok "PC4300-asok" lesznek.

A DDR-II chipek támogatják még az Off-Chip Driver Calibrationt (OCD), On-Die Terminationt (ODT) és a Column Address Strobe-ot (CAS). Ebből az utóbbi már régi ismerős, a CAS állításával lehet lényegesen csökkenteni a ciklusok hosszát, az első két funkció pedig inkább az elektromos jel ideális alakját biztosítandó, illetve hőkezelési megoldásnak születtek.

Az első mintapéldányok a harmadik negyedévben várhatóak. A hírhez kapcsolódik, hogy az IBM már egy kész interfésszel szolgál az új chipekhez...

Azóta történt

Hirdetés