Hirdetés

Drámai előrelépést kínál az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.36.3.3907-es verziójú drivercsomagot, amely a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 4200, 4400, 4600, 5000, illetve az Iris Graphics 5100 és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében a Haswell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze megjegyzendő, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

Fontos kiemelni, hogy az Ivy Bridge lapkák terméktámogatása átkerült az úgynevezett legacy fázisba, így csak hibajavítások érkezhetnek majd a termékekhez külön meghajtók formájában. Ezzel talán várhatott volna még egy kicsit az Intel, mivel így a sokak PC-jében megtalálható megoldások pont lemaradnak a 15.36-os új főverzió jelentős extra képességeiről (SPIR, CMAA, adaptív kontraszt és adaptív leképzés), amelyeket az Ivy Bridge lapkákban található processzormagok és IGP-k ugyan teljes mértékben támogatnak, de a Santa Clara-i óriáscég már nem teszi elérhetővé azt a szükséges szoftverfrissítést hozzájuk, amellyel ez a tudás a gyakorlatban is kihasználható lenne.

A szokásos hibajavítások mellett a friss meghajtó legnagyobb újítása a SPIR támogatása. Ezen belül is az 1.2-es verzió kezelése megoldott, mellyel a fejlesztők olyan szabványos OpenCL programokat szállíthatnak a hardverre, amelyek futtathatósága garantált. Mint ismeretes a SPIR egy olyan szabványos formátum, amely a lefordított bináris és a forráskód közötti szinten helyezkedik el. Ebből az adott eszközillesztő már csak a virtuális utasításkészletnek megfelelő kód fordítását végzi el, ahonnan már egyenes út vezet a valós utasításkészlethez és ezzel a hardverhez. Ráadásul az új OpenCL meghajtó nagyjából 30%-kal nagyobb teljesítményre képes az olyan népszerűbb OpenCL tesztprogramokban, mint a BaseMark CL, a CompuBench és a LuxMark.

A grafikára vonatkozó újítások között szerepel a CMAA bevezetése, amelyet a DirectX API-n keresztül futó alkalmazásokkal lehet használni. Ez pontosan olyan utófeldolgozáson alapuló élsimítási eljárás, mint az AMD MLAA 2.0, vagy az NVIDIA FXAA 3.11, amelyek természetesen megtalálhatók az AMD Catalyst és az NVIDIA GeForce meghajtókban. A CMAA célja ugyanaz, de más algoritmussal dolgozik, amelyről a fentebb linkelt hír bővebb tájékoztatást ad. Mivel utófeldolgozásról van szó a CMAA is kompatibilis minden játékkal (persze csak a DirectX API-n keresztül), és a teljesítményigénye is elhanyagolható, így olcsón lehet relatíva jó minőségű élsimítást használni.

Intel CMAA beállítás
Intel CMAA beállítás [+]

Az Intel friss meghajtójában a CMAA alapértelmezetten ki van kapcsolva, és két mód van az aktiválására. Az egyik az alkalmazás beállításainak kiterjesztése (enhance), amely szimplán bekapcsolja a CMAA-t az éppen beállított grafikai szinthez. A másik opció a beállítások felülírása (override). Távol álljon tőlünk, hogy bárki véleményét befolyásoljuk (nyugodtan ki lehet próbálni mindkét változatot), de a CMAA aktiválásakor célszerűbb a felülírást választani. Ennek az oka csupán az, hogy számos mai program eleve használ valamilyen beépített utófeldolgozáson alapuló élsimítási eljárást, és ennek az eredményén nem feltétlenül célszerű még CMAA-t is futtatni. A felülírásra vonatkozó beállítás a CMAA alkalmazása esetén megpróbálja letiltani a program által használt utófeldolgozáson alapuló élsimítási beállításokat, annak érdekében, hogy csak a CMAA legyen aktív.

Az Intel felhívja arra is a figyelmet, hogy a legtöbb, meghajtóból kényszerített utófeldolgozásos élsimítással egyetemben a CMAA sem kap subpixel adatokat, így számos programon belül a betűk elmosódását eredményezheti. Éppen ezért az aktiválását csak a játék előtt érdemes megejteni, majd a játék végeztével érdemes kikapcsolni a funkciót. A CMAA mindemellett nem aktiválódik az elterjedt böngészőkön, a Windows egyes moduljain, illetve beépített fotóalkalmazáson. Más programokra viszont nincs abszolút tiltás.

Érdekes újítás még az adaptív leképzés, amely automatikusan működik, de csak a kiválasztott programokra. Ez a technika az egyes, egymás után következő képkockák bizonyos részeit nem számolja újra, mivel azok szimplán nem változtak. A funkció ezzel a módszerrel extra sebességet nyer, miközben az akkumulátort is kíméli. Az adaptív leképzést az Intel alábbi PC-s programokra engedélyezte: 3rd Floor Blackjack, Angry Birds, Angry Birds Space, Angry Birds Star Wars, Astrovaders, Bejeweled LIVE, Candy Fun, Freddy, Fruit Ninja, Hills of Glory 3D, Jewel, Jewel Fever, Joining Hands 1 és 2, Mahjong Artifacts, Microsoft Mahjong, Microsoft Minesweeper, Microsoft Solitaire Collection, My Country, Nightmares 1 és 2, Pocket Sheep, Shark Dash, Shuffle Party, SketchBook Express, Spider Solitaire HD, Supermarket Mania, Taptiles, The Treasures of Montezuma 3.

Az új meghajtó extra teljesítményt kínál különféle játékokban, melyeket a vállalat az alábbi programoknál ki is mért a 15.33.22.3621-es WHQL meghajtóhoz viszonyítva:

  • Batman: Arkham City – akár +10%
  • Brink – akár +12%
  • F1 2012 – akár +8%
  • Hitman Absolution – akár +10%
  • Sleeping Dogs – akár +11%

A vállalat további 3-7% közötti gyorsulásokat tapasztalt az alábbi játékokban: Battlefield 4, Civilization V, Deus Ex, Metro 2033, Rage, The Elder Scrolls V: Skyrim, Sniper Elite V2. Mindemellett a 2012-es esztendő végén megjelent Doom 3: BFG Edition már Intel IGP-n is kezd játszható szintre emelkedni, hiszen az új driver majdnem a duplájára növelte az átlagos futtatási sebességet.

Az Intel az OpenGL meghajtót is fejlesztette, ami mostantól már az API 4.3-as verzióját támogatja.

Intel adaptív kontraszt beállítás
Intel adaptív kontraszt beállítás [+]

Multimédiás szinten újítás az adaptív kontraszt megjelenése, illetve mostantól a meghajtó kezel egyéni felbontásokat is, illetve a 4K-s kijelzők támogatása is fejlődött.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés