Drasztikus előrelépés az IBM Power8

Az IBM a héten zajló Hot Chips konferencián bemutatta az új Power8 architektúrát, mely félelmetes előrelépés az elődhöz képest. Ráadásul ez a rendszer már licencelhető, amit egy korábbi hírben már részleteztünk, így bárki építhet majd rá terméket. Egyelőre azonban csak az IBM jelentett be processzort, ami viszont nem akármilyen, hiszen 12 magot kapott extrém méretű gyorsítótárak mellett.

Az IBM a következő év során érkező processzort 22 nm-es eljárással gyártja majd. A lapka kiterjedése 650 mm², ami óriási, de ugyanakkor a cég elmondta, hogy a fogyasztás nem nőtt az elődhöz kepést, tehát az új chip sem fog 200 wattnál több energiát igényelni. Ezt az IBM teljes egészében az FD-SOI struktúrának köszönheti, amit a Common Platform tagjaival együtt fejlesztettek ki, és számottevő előrelépést jelent a korábban használt PD-SOI-hoz képest.


[+]

A Power8 magok is alapos változáson estek át a korábbi Power7 magokhoz viszonyítva. Rögtön észre lehet venni, hogy az új architektúrával egy mag négy helyett már nyolc feldolgozási szálat futtat párhuzamosan, továbbá 12-ről 16-ra nőtt a magokban található feldolgozóegységek száma. A javított előbetöltéssel (prefetch), valamint a 32 kB-os utasítás és 64 kB-os adat gyorsítótárral rendelkező magok már önmagukban igen erőteljesnek tűnnek, de 12 darab egymás mellett extrém teljesítmény leadására ad lehetőséget. Mindegyik maghoz kapcsolódik egy 512 kB-os dedikált L2 gyorsítótár, míg a megosztott L3 gyorsítótár kapacitása 96 MB és az IBM eDRAM-ot használ hozzá. A lapka mellé még tartozhat egy maximum 128 MB-os L4 gyorsítótár is, ami szintén eDRAM, de ez már nincs integrálva, tehát a chipnek nem a része. Az integrált memóriavezérlőről és a támogatott memóriákról még nem beszélt a vállalat, így ebből a szempontból csak annyit tudni, hogy 230 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el.


[+]

Az IBM magonként nagyjából 60%-os előrelépést ígér a Power7-hez viszonyítva, de többszálú feldolgozás mellett meglehet a kétszeres tempóelőny is. Az új processzor is tartalmaz számos fixfunkciós egységet, így például kriptográfiai motort, valamint lesznek gyorsítók a memóriatömörítéshez, a tranzakcionális memóriakezeléshez, illetve a virtualizációhoz.


[+]

Alapvető újdonság a CAPI (Coherently Allocated Processor Interface), ami lehetővé teszi, hogy a Power8 processzor mellé – a PCI Express 3.0-s interfészen keresztül – egy speciális gyorsító kerülhessen. Ez lehet általános számításra használt grafikus processzor, vagy esetleg FPGA is. A lényeg, hogy a CAPI biztosítja a host processzor és a gyorsító közötti kommunikációt, illetve lehetővé teszi, hogy a gyorsító a host processzor memóriáján belül dolgozzon.

Az IBM Power8 látványos előrelépésnek tűnik, de még mindig vannak titkolt részletek. Ezek valószínűleg csak a megjelenéssel párhuzamosan lesznek leleplezve, vagyis valamikor a következő év első felében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés