Egy alaplap mind felett: itt az MSI MEG Z690 GODLIKE

Az elképesztő felszereltségű, igen gusztusos megoldás nem lesz tömegcikk, és ezúttal nem csak a vaskos árcédula miatt.

Az előzetes promóciós cukkolás után az MSI ténylegesen lerántotta a leplet a 12. generációs Intel processzorokhoz való alaplapjainak zászlóshajójáról, ami a már jól ismert csúcsszéria legfrissebb képviselője; bemutatkozik a fém backplate-et viselő, E-ATX-es MEG Z690 GODLIKE.


[+]

A hővezető csöves, hullámos lamellázású alumínium bordákkal hűtött, 20+2 fázisos VRM-mel és két nyolctűs EPS konnektorral szerelt újdonság nyolcrétegű nyomtatott áramköri lapjára három "páncélba" öltöztetett x16-os PCI Express sín került; míg az elsődleges és (a x8-os sávszélességre vezetékezett) másodlagos példány 5.0-s szabványú, addig a harmadlagos, x4-es sávszélességet élvező darab 4.0-s, s ez utóbbi a kábelmenedzsmentet esztétikusabbá varázsoló acél takarólemez mögé bújt.

[+]

Klasszikus háttértárolóink számára 6 darab SATA port áll rendelkezésre, és a sok fedélzeti M.2 SSD-re vágyó felhasználók biztosan felkapják a fejüket, mikor meglátják a hat, RGB-s dísszel megspékelt, mágneses bordázatot hordó M.2 csatolót. Ez már önmagában is figyelemreméltó, de külön kiemelendő, hogy az egyik ilyen interfész PCI Express 5.0-s, viszont ha ezt igénybe vesszük, akkor csak a felső PCI Express 5.0-s aljzat lesz hozzáférhető, és gyakorlati szinten az sem teljes sebességű módban.


[+]

A 128 GB DDR5 memóriát túlhajtás keretei közt 6666 MHz-es effektív órajelig támogató DIMM slotok kvartettje mellett egy 3,5 hüvelykes, hangszóróval kiegészített, színes IPS érintőkijelző (M-Vision Dashboard) terpeszkedik, amely mágnesesen rögzül a helyére. Ha a gépházon kívül volna szükségünk a kis méretű képernyőre (hiszen nem csupán monitorozáshoz vagy egyedi grafikák megjelenítéséhez, hanem tuninghoz is alkalmazható interaktív kezelőfelületként), csak annyi a teendőnk, hogy kiszedjük a foglalatából, átpöccintjünk a deszkán állomásozó M_SW1 kapcsolót, majd USB-vel rákötjük a hátlapon megülő, dedikált portra, és máris üzemképes a kicsike. A vezérlőhidat fedő, pislákoló GODLIKE feliratos elem aljának mentén egy power, illetve egy több dologra használható gomb táborozott le, amivel Reset, Safe Boot, Turbo Fan és EZ LED funkciókat érhetünk el.


[+]

A hálózati halmazban két RJ-45 aljzat van, amelyek közül az egyiket egy 10 gigabites Aquantia AQC113CS kontroller, a másikat pedig egy 2,5 gigabites Intel i225-V vezérlő hajtja, de az inteles Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.2 modul sem hiányzik a rogyásig pakolt újonc arzenáljából. A hangkeltésért egy ES9218PQ DAC-kal megtoldott, nyolccsatornás Realteak ALC4082-es lapka felel.


[+]

A címezhető sárkányos logóval meghintett, fixált I/O pajzs tetején edzett üveglap trónol, de az extravagancia a konnektivitás tekintetében sem mérséklődik, ugyanis két 40 Gbps-os, 15 watt továbbítására képes, Intel JHL8540 alapokon nyugvó Thunderbolt 4 és nyolc USB 3.2 Gen2 Type-A kapu, két Mini DisplayPort bemenet (a Thunderbolt passthrough-hoz), két Ethernet, két antenna interfész, öt 3,5 mm-es jack, egy optikai hangkimenet, egy Clear CMOS, meg egy Flash BIOS gomb található a faron. Az előlapi kivezetések mennyisége sem kevés, mert két USB 3.2 Gen2x2 Type-C, négy USB 3.2 Gen1 Type-A és négy USB 2.0 csatlakozónyi tüskesor is befigyel headerek sorában.

A limitált darabszámban készülő csúcslap sokaknál fogja kiverni a biztosítékot, mivel nem kevesebb, mint 2100 dollárt kérnek érte, igaz, ebben benne van egy MSI MEG CoreLiquid S360-as komapkt AIO, valamint 2 x 16 GB Kingston Fury Beast DDR5 RAM is. A helyzet extrém voltát fokozza, hogy a vásárlást regisztrációhoz kötik, és a korábbi GODLIKE modellek, továbbá az MSI GeForce RTX 3080/3090 VGA-k tulajdonosai előrébb kerülnek a várólistán, feltéve persze, ha a PRC, JP, KR, AU, TW, AE, TH, VN, USA, DE, UK, ES, FR, RU, DK, FI, netán SE régiók valamelyikének lakosai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés