Eldőlt az alacsony fogyasztású processzorokat tervező MIPS sorsa

Egy ideje erős pletyka járja, miszerint a tulajdonosok el szeretnék adni a MIPS-et. Ez nem ment annyira gyorsan, de végül csak sikerült rá vevőt, pontosabban vevőket találni, így a vállalatot több részben vásárolták fel. Az Allied Security Trust vezetőségével létrehozott Bridge Crossing LLC konzorcium, amelynek tagja az ARM is, a MIPS 580 szabadalmából 498-at szerzett meg 350 millió dollár értékben. Ebből 167,5 millió dollárt az ARM áll.

Az üzlet értelmében a 498 szabadalom a Bridge Crossing LLC konzorcium tagjainak ingyenesen elérhető, de azok a cégek is licencelhetik, melyek nem részei a konzorciumnak. A MIPS a maradék 82 szabadalmat megtartja, melyek egyébként a legfontosabb MIPS architektúrákhoz kötődő technológiák. Ezek felhasználására a Bridge Crossing LLC konzorcium korlátozott lehetőségeket kap. Itt jön képbe az Imagination Technologies, mely vállalat 60 millió dollárért felvásárolja magát a MIPS-et az említett 498 szabadalom nélkül. Ennek megfelelően az ultramobil grafikus fejlesztéseiről ismert cég megszerzi a Bridge Crossing LLC által nem birtokolt 82 szabadalmat.

Az Imagination Technologies további tervei ismeretlenek, de a MIPS-re a kínai gyártók komoly mértékben építenek, így logikus döntés a későbbi PowerVR IP-ket a MIPS architektúrához is felkészíteni. A felvásárlás várhatóan a következő esztendő első negyedévében zárul majd le.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés