Elrajtolt az AMD Puma mobil platformja

Az AMD ma hivatalosan is bejelentette következő generációs, Puma kódnéven ismert mobil platformját. A korábban Griffin néven emlegetett Turion X2 Ultra processzorok képezik a rendszer alapját, melyeket kifejezetten a mobil használatra terveztek. Különösen igaz ez az energiagazdálkodásra, hiszen a CPU egymástól függetlenül szabályozza két magjának órajelét és feszültségét, emellett a HyperTransport busz és a memóriavezérlő is képes az aktuális terheléshez alkalmazkodni. A magok a K8-as architektúrára alapoznak, azonban a processzor több eleme (így a gyors HyperTransport 3.0 interfész, a crossbar switch és a DDR2-800 memóriavezérlő) már a K10-ből eredeztethető.

A Turion X2 Ultra kezdetben 2, 2,2 és 2,4 GHz-es változatokban jelenik meg, amelyek kis terhelésnél több lépésben alapórajelük negyedéig, vagyis 500–600 MHz-ig tudnak lassulni. Ez ugyan több, mint a korábban beharangozott egynyolcados lépésközök, ám még így is jobb az előző Turion-generáció 800 vagy 1000 MHz-es minimális órajelénél. A másodszintű gyorsítótár tekintetében is fejlődött a chip, ugyanis magonként 1024 kB-tal rendelkezik; a K10-es asztali processzorokkal ellentétben harmadszintű cache-t itt nem alkalmaznak.

AMD Turion X2 Ultra

Azt, hogy mennyire lesz sikeres a piacon az új platform, a jövő fogja eldönteni, műszaki szempontból nézve viszont a Puma az egyik komoly érv amellett, hogy mégis érdemes volt felvásárolni az ATI-t – a platform ugyanis nemcsak a CPU és a chipset energiamenedzsmentjének összecsiszolását tette lehetővé, de a grafika terén is olyan lehetőségeket kínál, amilyeneket a konkurens Intel – egyelőre – nem. A Turion X2 Ultra mellé kerülhet M780G (RS780M) északi híd ATI Radeon HD 3200 grafikával, M780V északi híd Radeon HD 3100 grafikával vagy grafikus vezérlőt nem tartalmazó M780 chipset diszkrét videokártyával, a többi perifériával pedig az SB700 déli híd teremt kapcsolatot.

Az asztali PC-kben is sikeresen helytálló integrált grafikus vezérlő 3D-teljesítménye is kielégítő, emellett tartalmazza a nagy felbontású videók hardveres dekódolásához szükséges technológiát, és modern kimenetek (DVI, HDMI, DisplayPort) használatára is módot ad. Ráadásul a Hybrid CrossFireX jóvoltából többféleképpen együttműködhet egy diszkrét videokártyával: egy Mobility Radeon HD 3400-as sorozatúval a hagyományos CrossFire-höz hasonlóan adódik össze a teljesítménye, míg a PowerXpress a fogyasztás mérséklésében segít: kis terhelésnél, akkumulátoros üzemmódban lekapcsolódik a diszkrét VGA és – a felhasználó számára csaknem észrevétlenül – az integrált grafikus mag veszi át a feladatait.

Ha mindez nem lenne elég, hamarosan elérhetővé válik az External Graphics Platform (XGP), amely egy IGP-vel ellátott noteszgéphez kapcsolható külső videokártyát takar. Ám ezt nem az ExpressCard aljzatra kell kötni, mint az Asus XG Stationjét, hanem egy sokkal nagyobb sávszélességet kínáló, standardizált külső PCI Express 2.0 x8 csatlakozóra lehet kapcsolni. Az első erre alkalmas notebookok és külső VGA-boxok várhatóan augusztusban kerülnek piacra.

AMD Turion X2 Ultra

Az AMD arról is gondoskodik, hogy az M780G-be integrált grafikus vezérlő számára ne jelentsen nagy hendikepet, hogy csak a processzoron keresztül férhet hozzá a rendszermemóriából a saját céljaira lefoglalt tárterülethez. DisplayCache néven ezért saját, lokális memória fölött is rendelkezhet, melynek mérete tipikusan 64 vagy 128 MB lesz. Az új AMD-alapú notebookokban a már korábban megjelent Mobility Radeon HD 3400-as és HD 3600-as sorozatú videokártyákon kívül a friss Mobility Radeon HD 3800-as is elérhető lesz – értelemszerűen nagyobb teljesítménnyel és fogyasztással.

Az AMD a vezeték nélküli hálózati vezérlőt is a platform szerves részének tekinti, a 802.11n szabvánnyal (vagyis jelenleg még szabványtervezettel) kompatibilis Wi-Fi modulokat az Atheros, a Broadcom és a Ralink fogja szállítani. Az AMD nemcsak az otthoni felhasználókat célozza meg a Pumával, lesznek ugyanis „Business Class” logót viselő noteszgépek is. Ezeknél hosszabb termékciklusokkal számolhatnak a vásárlók, és az üzleti felhasználás követelményeinek megfelelően nagyobb hangsúlyt kap a biztonság (TPM chip, ujjlenyomat-leolvasó stb.) és a menedzselhetőség (DASH).

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés